Miskolci Múzsa Díj

2020.01.16. 10:00

Idén minden a zenéről szól

A Miskolci Múzsa Díj az alapítása óta eltelt évek alatt a régió meghatározó elismerésévé nőtte ki magát.

Novák Krisztina

Bundzik István

Forrás: ÉM

A Miskolci Múzsa Díj Alapítványt több mint másfél évtizede hozta létre a miskolci Szinva Net Zrt. tulajdonosi köre, majd a későbbiekben többen is csatlakoztak hozzájuk. A díjról minden évben az alapítvány kuratóriuma dönt, a nyertest pedig az adott év novemberében hirdetik ki. A díjátadói gála pedig az elkövetkező év januárjában – a magyar kultúra napjának tiszteletére a naphoz legközelebb eső hétvégén, idén 2020. január 25-én – várja a miskolciakat.

Idén a jazz tanszak

2019-ben a Miskolci Múzsa Díjat a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium Jazz Tanszaka kapta, amely idén ünnepli húszéves fennállását. Miskolc mindig is bővelkedett kulturális és oktatási értékekben, most egy olyan művészeti szak kapja a díjat, amelyhez hasonló Budapesten kívül összesen kettő létezik az országban. Ilyen gazdag és immáron két évtizedre nyúló múlttal azonban csak a miskolci rendelkezik. A tanszak Miskolc életének része, a tanítványok és tanárok jelen vannak nemcsak a hazai és külföldi jazzporondon, hanem a város legtöbb kulturális eseményén, fesztiválján is. Miskolc egyedi értékévé lett a jazzoktatás, amelyet meg kell őrizni, s ha lehetséges, fejleszteni. A Magyar Jazz Ünnepének évről évre ismétlődő, hazai és nemzetközi neveket felsorakoztató rendezvényének Budapesten a miskolci tanszak folyamatos szereplője és meghívottja növendékeivel.

– Már a Miskolci Nemzeti Színház mellett lévő árkádok alatt is élő zene fogadja majd a díjátadó gálaest vendégeit – tudtuk meg Kiss Lászlótól, a kuratórium tagjától, a gála­műsor szervezőjétől. – Az elmúlt években kialakult szokás most módosul, hiszen eddig a díjátadást követte a gálaműsor, de idén azt szeretnénk, ha minden a zenéről szólna. A program kialakításának szempontjából szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a díjazottak zenészek, ezért a műsor szórakoztató programját teljes mértékben rájuk bíztuk, egyik korábbi Múzsa díjasunk, Müller Péter Sziámi pedig egy meglepetésprodukcióval készül. Még egy fontos változásra szeretném felhívni a figyelmet: az idei évtől minden gálaesten bemutatunk három Múzsa-reménységet, akik olyan tehetséges fiatalok, hogy akár a jövő Múzsa díjasai lehetnek. Bognár Lili Janka a Holdviola együttessel szokott fellépni, és Hongkongba jár speciális zenei képzésre, Gál Klaudia tervező-grafikus, Siklósi Miklós pedig zeneszerző és fuvolaművész. A két fiatal zenész önálló produkcióval mutatkozik be a díjátadón, az ifjú grafikus hölgy érdemeit pedig egy kisfilm mutatja be.

Zenei koreográfia

„Nagyon örülünk az elismerésnek, amelynek köszönhetően ránk vetődött a fény, és ennek segítségével megtaláltuk azt a fórumot, ahol egy kicsit jobban felfigyelnek ránk, mint két évtizeddel ezelőtt, amikor elindultunk – mesélte Bundzik István jazz-zongora szakos tanár, a jazz tanszak szervezője. – Jelenleg huszonöt diákunk van, akiket hatan tanítunk. Húsz évvel ezelőtt talán mi voltunk azok, akik elsőként vágtunk bele szakközépiskolai jazzoktatásba az országban. Már az elején nagyon sikeresek voltunk, rengetegen jelentkeztek hozzánk. Olyan öt-hat évvel később volt a legmagasabb a tanulói létszám, harmincnyolc fő, ahhoz képest, hogy az egész iskolában összesen nagyjából nyolcvan-száz diák tanult. Köszönhető ez az eredmény a kollégáinknak, akiknek a neve idevonzza a növendékeket, és köszönhető annak, hogy a városban mindannyian jelen vagyunk, szinte minden zenekarban. Ez mutatja akár a Múzsa Díj programját is, hiszen erre fűztem fel a zenei koreográfiát. A gálaműsoron igyekszünk mindenkit megmutatni, régi és jelenlegi tanárokat, valamint diákokat egyaránt. A teljesség igénye nélkül fellép a Bágyi Balázs New Quartet Pocsai Kriszta jazzénekessel, majd egy szám erejéig csatlakozik egyik mostani növendékünk, Gál Léna. Ezután következik egy rendhagyó Tálas Áron trió Csízi Lászlóval és Furman Máté jelenlegi növendékünkkel, majd fellép a Bari Lacika trió Szentpéteri Mózessel és Szombati Máté végzős diákunkkal. Őket Angyal Zsuzsa tanszakvezető és tanítványainak jazzdobshow-ja követi, amelynek érdekessége, hogy a fiam, Bundzik Lénárd zeneszerzőként jegyzi az egyik dalt, ő ugyanis az ütő tanszak növendéke. Kacsenyák Gábor jazzdobtanár látványos produkciója követi őket, majd a Jazz Inside zenekar következik, amelynek tagja a teljes jazz tanszakos tanári kar. Többször is megjelenünk a Miskolc Dixieland Banddel, ahova csatlakozik egy szám erejéig Nagy Nándi, továbbá fellép a ClaxoTon Quartett Czakó Péter tanár úrral és Bárány Zoltán igazgatóhelyettessel, aki iskolánk művészeti vezetője”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában