Friss hírek

2009.05.11. 12:36

Ellopott lőszerek - a megkérdezettek ismerhették a bűnözőket, ezért vitték vissza a lőszereket

<p>A kiterjedt rendőrségi nyomozásnak is köszönhető, hogy a tolvajok visszavitték a múlt héten csütörtökön, a ferencvárosi pályaudvarról ellopott lőszerek nagy részét - mondta hétfőn újságírók előtt Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya. A rendőrség ugyanis nyomozás közben sok embert "szólított meg" és közülük feltehető, hogy néhányan valamilyen formában ismerhették a tolvajokat.</p>

A Magyarországon gyártott lövedékek talpán egyébként egyedi azonosító jel van, a hozzáférést már engedélyezte a gyártó és a vevő amerikai cég is. Minden egyes lőszer beazonosítható a sorozatból. A rendőrség pedig azok ellen is eljárást indít, akik csak 1-2 darabot vittek el belőle, de fő cél a tolvajok elfogása - mondta a főkapitány.

Tóth Gábor budapesti főkapitány elmondta, hogy tényként kijelenthető, hogy a tolvajok a lopás után vitték vissza a környékre a lőszereket, mert a területet már a bűncselekmény felfedezése után átvizsgálták a rendőrök. Ezután csak másnap kaptak olyan jelzéseket, hogy azon a helyen nagy mennyiségű lövedék található. A lőszerek Magyarországon, egy amerikai cég számára készültek, talpukon azonosító jel van, így minden egyes lőszert be tudnak azonosítani a későbbiekben is. A lövedékek egyébként ezresével voltak bedobozolva, a 15 ezerből most már csak két doboz és még 700 darab hiányzik.

A Szervezett Bűnözés Elleni Osztály a lopás kapcsán több embert hallgatott meg és feltérképezett egy bűnözői csoportot, melynek tagjai korábban többször is lophattak a pályaudvarról. A Ferencvárosi pályaudvaron évi több száz lopás történik. Gyakran már korábban, út közben lopnak a szállítmányokból, de azt csak a pályaudvaron fedezik fel. A mostani tolvajlás is olyan lehetett, mint a korábbiak: feltörtek egy vagont és mindegy, hogy mi volt benne, elvitték.

A főkapitány újságírói kérdésre elmondta, hogy a szállítmány őrzése kapcsán büntetőjogi értelemben nem merültek fel kérdések. Az előfordulhat, hogy ezt az oldalt is "érintőlegesen" megvizsgálja majd a rendőrség és ajánlásokat tesz a vasút felé, hogy ilyen többet ne történhessen meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!