Helyi közélet

2015.08.19. 17:40

Rendőrök új szerepben: összeadták a laptopra valót

Miskolc - Nemcsak elfogták a beteg gyermeket megkárosító elkövetőt, de egy új eszközt is vásároltak Tibikének.

Miskolc - Nemcsak elfogták a beteg gyermeket megkárosító elkövetőt, de egy új eszközt is vásároltak Tibikének.

Bár a magyarországi kórházakban nem ritka a lopás, és a GYEK vezetője szerint nem is létezik olyan biztonsági őrizet, amely ezt képes volna kizárni. A náluk július 12-én történt eset mégis kiemelkedő, minthogy egy súlyos betegségben szenvedő kisfiú laptopját tulajdonította el egy férfi. Az esetet a kórteremben elhelyezett kamera rögzítette.

Jól jött…

– Nem biztonsági célból kameráztuk be ezt a többnyire súlyos betegeket ellátó osztályt, s még néhány más részleget, hanem azért, hogy a nővérek folyamatosan figyelni tudják a betegek állapotát. Szerencsére a kamera egy rövid ideig rögzíti is a felvételt – osztotta meg velünk dr. Barkai László professzor.

A zsaru.hu-ra is feltett videón egy sapkás férfi, akinek ugyan az arca kevéssé látszik, bemászik a külső folyosóról a kórterem ablakán, magához veszi a laptopot, majd ahogy jött, úgy távozik.

– Az elkövetőt július 12-én sikerült elfognunk, ráadásul az egyik kollégánk ismerte fel, Dudás Péter, a bűnmegelőzési osztály vezetője. Egy harmincéves férfiról van szó, a hajléktalanszállóról sikerült előállítanunk. Elmondta, hogy kifejezetten azzal a szándékkal ment a kórházba, hogy onnan pénzt vagy értékeket eltulajdonítson. Mi az ügyet 11 nap alatt lezártuk, vélhetően hamarosan bíróság elé kerül – foglalta össze Gaskó Bertalan, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. (Megtudtuk: e tettért három év szabadságvesztésre lehet számítani.)

Új a régi helyett

Az ügynek azonban nem ez az egyetlen folyománya. Kedden a rendőrök a megkárosított, gerincvelő-transzplantáción átesett, leukémiából gyógyuló miskolci kisfiúnak, Dányi Tibikének és édesanyjának egy vadonatúj laptopot, továbbá hangfalakat, fülhallgatót, internetes játékokat és film cd-ket adtak át, mintegy 200 ezer forint értékben.

– A közvetlen kollégáimnak jutott eszükbe az ötlet: rendezzünk gyűjtést Tibike javára. A régi laptopot már nem tudtuk visszaszerezni (azon az elkövető 5 ezer forintért túl­adott a Búza téren), vegyünk egy újat! Az adományozás lehetőségét meghirdettük a többi kapitányságon és a főkapitányságon is. Mintegy 100 ezer forint készpénz gyűlt össze, ami mellé sikerült megszereznünk a Szinvanet Kft., valamint a Telekom támogatását. Az utóbbi cég mobil­internet-hozzáférést biztosít – tudtuk meg a szóvivőtől.

Tibike szájmaszkban, kesztyűben, de boldogan vette át az ajándékokat, amelyeket a „fél steril” kórteremben nyomban használatba is vett.


Jó volna hazavinni

A keddi adományátadáson a megyei kórház főigazgató főorvosa, dr. Csiba Gábor is az Észak-Magyarország aznapi számából értesült arról, hogy a kórházi kezelés után Tibike aligha viheti haza az ajándékokat, minthogy őt magát sem vihetik haza a szülei, mivel a lakáskörülményeik ezt nem engedik meg. A Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Csoportjának volt vezetője, továbbra is aktív segítője ígérte, hogy tájékozódik, és megpróbál segíteni a családon. Véleménye szerint egy szociális bérlakás jöhetne szóba mint megoldás, az édesanya szerint egy olcsó, megfelelő komfortfokozatú albérlet is megfelelő lenne.



Ez elvette, az visszaadta. Ennyi a hír, egy beteg gyerek visszakapta a kórházban ellopott laptopját a rendőröktől. Bánhegyi Gábor jegyzete. tovább »

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság állománya gyűjtést szervezett egy beteg kisfiú érdekében, akitől kórházi kezelése alatt ellopták a laptopját. A rendőrök a tolvajt elfogták, a laptopot pedig pótolták a kisfiúnak. tovább »

Látom a videót, amint a gyermekkórház kórteremének ablakán besurran a tolvaj, s hóna alá kapva a laptopot, egy szempillantás alatt el is tűnik vele. Elképzelem a nagybeteg kisfiút, aki visszatér az ágyához, s csak hűlt helyét találja az eszköznek, amelyet azért kapott a szüleitől, hogy játékkal, filmnézéssel sikerüljön elterelnie a figyelmét a betegségéről. Szalóczi Katalin jegyzete. tovább »

Miskolc - Arra nem számított a család, hogy legnagyobb gyermeküket súlyos betegség támadja meg. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában