Friss hírek

2008.10.23. 13:24

Nem hívhatják Pénteknek gyereküket az olasz szülők

<p>Az olasz fellebbviteli bíróság megtiltotta egy olasz házaspárnak, hogy Pénteknek nevezzék gyereküket. A szülőket bírálták a "nevetséges" név választásáért, és arra kötelezték őket, hogy Gregorióként anyakönyveztessék a kisfiút. A római bíróság két korábbi határozatot erősített meg.</p>

Az indoklás szerint azért nem lehet Venerdínek, azaz Pénteknek nevezni a gyereket, mert ez a név túlságosan emlékeztet Robinson Crusoe szolgájára, akit szintén Pénteknek keresztelt a regény írója. A nevet azért nem lehet használni, mert Daniel Defoe könyvében Péntek az alárendeltséget és szolgaságot jeleníti meg - határozott a bíróság. A szülőket arra kötelezték, hogy Gregorióként anyakönyveztessék a gyereket. Azért erre a névre esett a bírák választása, mert így hívják a kisfiú születésnapjának szentjét.

A kisfiú szülei két éve harcolnak, hogy úgy hívhassák a gyereket, ahogy akarják. A Venerdí nevet azért választották, mert tetszett nekik, és jól hangzott - érveltek a szülők. Az anya azt mondta a Corriere della Sera olasz lapnak, hogy továbbra is Venerdínek, vagyis Pénteknek fogják szólítani a kicsit. A keresztelésnél nem volt probléma - tette hozzá a nő.

Az olasz törvények szerint a gyerekeknek nem szabad "nevetséges vagy zavarbaejtő" nevet adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!