Friss hírek

2009.10.23. 12:43

56-os mártírokra emlékeztek Békéscsabán

<p>Mány Erzsébet és Farkas Mihály sírjának megkoszorúzásával kezdõdtek az 1956-os megemlékezések Békéscsabán. A két fiatalt 1957 február 2-án végezték ki a kecskeméti stratáriális bíróság ítélete szerint fegyverrejtegetésért. A mártírok emlékét a békéscsabai Berényi úti temetõben és kivégzésük heysznén a Kazinczy úti egykori laktanya épület falán emléktábla õrzi. Békés megyében 1956 után a megyei levéltár adatai szerint közel 700 embert ítéltek el, mert részt vettek az 1956-os forradalomban.</p>

A 29 éves Farkas Mihály és a 21 éves Mány Erzsébet 1956. december közepén vett részt a forradalmi eseményekben. Fiatalok egy csoportja feltörte a gyulavári határõrlaktanya fegyverraktárát és onnan fegyvereket vitt el. Mivel összecsapásokra nem került sor, a fegyvereket késõbb visszavitték. Mány Erzsébet egyike volt azoknak, akik a gyulavári hídnál õrt álltak, hogy otthonaikat megvédjék a karhatalmistáktól. A kecskeméti stratáriális bíróság mindkettõjüket halálra ítélte. Vallatásukkor félholtra verték õket, Mány Erzsébet húgát arra kényszerítették, hogy testvére ellen valljon, a tanúkat megfélemlítették, társaikat börtönbüntetésre ítélték.

Mány Erzsébetet és Farkas Mihályt 2957 február 2-án végezték ki Békéscsabán, a Kazinczy úti laktanyában. A kiskatonák nem vállalták a kivégzést, ezért karhatalmisták végeztek velük. A mártírokat a Berényi úti temetõben temették el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!