Helyi közélet

2014.04.10. 19:46

Tovább folyik a vita a hejőcsabai cementgyárról

Budapest, 2014. április 10., csütörtök (MTI) - A Magyar Cement Kft. szerint jogszerűen és jogszerű eszközökkel vették birtokba tulajdonukat, a hejőcsabai cementgyárat, a Holcim szerint azonban nem született meg a gyár átadás-átvételére vonatkozó jogi döntés.

Budapest, 2014. április 10., csütörtök (MTI) - A Magyar Cement Kft. szerint jogszerűen és jogszerű eszközökkel vették birtokba tulajdonukat, a hejőcsabai cementgyárat, a Holcim szerint azonban nem született meg a gyár átadás-átvételére vonatkozó jogi döntés.

A Magyar Cement Kft. az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozta: jogerős bírósági ítéletek, illetve a Kúria 2013. november 13-án meghozott végzése értelmében vették birtokba hejőcsabai telephelyüket.

A társaság ismertette: a köztük és a svájci Holcim között évtizedek óta húzódó pereskedés végére tavaly került pont, ekkor mondta ki ítéletében a Kúria, hogy a cementgyár jogos tulajdonosa a magyar vállalat.

A birtokbavétel atrocitások nélkül, békésen zajlott, hiszen az üzemet a Holcim megbízásából őrző cég is elismerte a terület átvételének jogszerűségét - közölte a Magyar Cement.

"A lépésre azért volt szükség, mert a Holcim nemcsak az állagmegóvással kapcsolatos feladatokat nem látta el az elmúlt hónapokban, de erőfölényével visszaélve a Magyar Cement Kft.-t sem volt hajlandó beengedni az ingatlanba" - fogalmaznak a közleményben.

A cementgyártás felélesztésére készülnek, ami a szükséges beruházások, felújítások során több tucat magyar vállalkozónak nyújt munkát, illetve ezt követően 300 új munkahely is létesül Miskolcon - emelték ki.

A közlemény szerint a Holcim a termelést mindeddig egy 1994-ben érvényét vesztett bérleti szerződésre hivatkozva akadályozta, azonban a bíróság több alkalommal is kimondta a svájci óriásvállalat bérleti jogviszonyának megszűnését.

A gyár területén jelenleg az állapotfelmérés zajlik, ezután a szükséges beruházások és azok ütemezésének tervezésére kerül sor. Ennek során a tulajdonosok kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelmi szempontokra, hogy mihamarabb megkezdhesse a működést egy biztonságos, a városnak kiszámítható adóbevételt, az ott lakóknak stabil munkahelyet biztosító üzem - áll a közleményben.

A Holcim viszont azt közölte szerdán: a hosszú évek óta folyó, a cementgyárral kapcsolatos peres ügyekben változás nem történt, a gyár átadás-átvételére vonatkozó jogi döntés nem született.

A Magyar Cement Kft. a cementgyár ingatlanaival kapcsolatos birtokbavételi kérését a bíróság többször, így legutóbb 2014. február 11-én kelt végzésében is egyértelműen elutasította - írta közleményében a Holcim. Úgy fogalmaztak: felbérelt "biztonsági őrök" - figyelmen kívül hagyva a Holcim ügyvédjének tájékoztatását, illetve a munka- és balesetvédelmi előírásokat - behatoltak a gyár területére.

A közlemény szerint a Holcim eddig teljes felelősséggel végezte az állagmegőrzést, és biztosította a gyárterület őrzését. A társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a feladatot továbbra is felelősségteljesen végezhesse.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában