Helyi közélet

2012.01.30. 12:26

Mátyás kori vízszabályzó a Diósgyőri vár alatt?

Miskolc - Középkori csatornarendszert találtak a Diósgyőri vár mellett. Ez „boríthatja” a lovagi tornák terét.

Miskolc - Középkori csatornarendszert találtak a Diósgyőri vár mellett. Ez „boríthatja” a lovagi tornák terét.A vizesárok vízszintjének szabályozását szolgálhatta az a csatornarendszer, amelynek darabját az őszi ásatásokkor találták meg a régészek a Diósgyőri vár mellett. Ott, ahová, a várrekonstrukció keretében a lovagi tornák terét tervezték. A tér így is marad, csak áttervezhetik.

Hogy a csatornarendszer Nagy Lajos király vagy Mátyás király korában épült, most még vizsgálják.

Gondosan kikövezve

A gondosan kikövezett, 120 centiméter széles, feltárt területen érméket, cserépdarabokat találtak. Ezek bekerültek a Herman Ottó Múzeumba, és ezekből próbálnak majd következtetni a régészek arra, mikor is épülhetett a csatornarendszer – mindezt Lovász Emese, a Herman Ottó Múzeum régésze mondta el az Észak-Magyarországnak. Azt is, hogy amikor a légi fotókra és az ásatási felszínrajzra rámérték a megtalált építmény helyét, kiderült, hogy a vizesároknak, a 60-as években megtalált zsilipjéhez tart.

Áttervezve

Lovász Emese azt is hangsúlyozta: a lovagi tér tervezője, Rudolf Mihály, a Miskolci Városfejlesztési Kft., és a régészek is egyhangúan azt szeretnék, hogy a megtalált csatornarendszer a közönség számára, a rekonstrukció után is látható legyen.

A Miskolci Városfejlesztési Kft.-t is megkérdeztük, ahol az ügyvezető, Lengyel Katalin válaszolt kérdéseinkre: "A feltárt falmaradványok a terv szerint a lovagi tornák tere egyik lelátója alatt találhatóak. Ha be akarjuk mutatni a leletet, akkor az épületrész áttervezése szükséges. A régészekkel, a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal képviselőjével és a tervezővel egyeztetünk a lehetséges megoldásokról. Ha lehetséges a tervek módosítása és nem jelent többlet költséget a megvalósítás, akkor bemutatjuk a leleteket."

ÉM - NSZR


Miskolc - Márciusban kezdődnek a Diósgyőri vár rekonstrukciós munkálatai - tudta meg a Borsod Online.

A Brad Pitt Budapesten forgatott filmjének alapul szolgáló, World War Z c. apokaliptikus regényben is szerepel megyénk egyik büszkesége, a Diósgyőri vár. Spoiler- és zombiveszély!

Miskolc - Bob Carney nem mindennapi figura. Elég róla csak annyi, hogy 1986 óta épít Legóból várakat, kastélyokat - 131 körül jár - és Közép-kelet-Európából mindössze hat várat épített meg. Köztük a Diósgyőri Várat!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában