Magyarország

2012.05.23. 14:56

A Külügyminisztérium a leghatározottabban elítéli a Wallenberg-szobor meggyalázását

Budapest, 2012. május 23., szerda (MTI) - A Külügyminisztérium a leghatározottabban elítéli Raoul Wallenberg budapesti szobrának meggyalázását.

Budapest, 2012. május 23., szerda (MTI) - A Külügyminisztérium a leghatározottabban elítéli Raoul Wallenberg budapesti szobrának meggyalázását. 

A tárca szerdán, az MTI-hez eljutatott közleményében foglalt állást a svéd embermentő diplomata emlékének védelmében, azt követően, hogy ismeretlenek kedden disznólábakat akasztottak a Wallenberg-szoborra.

A Külügyminisztérium felidézi: Raoul Wallenberg Budapest díszpolgára, magyar állampolgárok tízezreinek megmentője. A "Világ Igaza, mára a humánum szimbólumává vált hazánkban és az egész világon" - hangsúlyozzák, megjegyezve, a magyar kormány a svéd diplomata születésének századik évfordulója alkalmából Wallenberg-évnek nyilvánította az idei esztendőt.

A szoborgyalázását korábban a II. kerületi önkormányzat vezetése, valamint az MSZP is elítélte az MTI-n keresztül.

Raoul Wallenberg budapesti szobrára kedden tettek ismeretlenek disznólábakat. A svéd diplomata a második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól. A II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban álló emlékmű Varga Imre szobrászművész alkotása.

Az ügyben a II. kerület illetékesei tettek bejelentést a városrész rendőrkapitányságán, majd intézkedtek a meggyalázott szobor megtisztításáról.

Pap Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t arról tájékoztatta, a rendőrség nem indított eljárást a szoborgyalázás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!