Friss hírek

2010.01.31. 16:17

Dubai rendõrsége szerint a Moszad állhat a Hamász-vezetõ meggyilkolása mögött

<p>Dubai rendõrfõkapitánya vasárnap kijelentette, hogy az izraeli hírszerzés, a Moszad állhat egy magas rangú Hamász-vezetõ Dubaiban történt meggyilkolása mögött. A palesztin Mahmud al-Mabhuh holttestét január 20-án találták meg Dubaiban, szállodai szobájában. A Hamász Izraelt vádolta a gyilkossággal, miközben Dubai rendõrsége egy "európai útlevelekkel rendelkezõ" csoport után nyomoz.</p>

Dhahi Khalfan, Dubai rendõrfõkapitánya az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: "nem zárok ki semmilyen lehetõséget, lehetséges, hogy a Moszad volt". A rendõrfõkapitány közölte, hogy a Mabhuh megölésével gyanúsított csoport tagjai különbözõ európai országok útleveleivel rendelkeztek, Dubai hatóságai jelenleg is vizsgálják azok érvényességét. Khalfan azt nem árulta el, hogy milyen európai országokról van szó, csak annyit, hogy kapcsolatba léptek az érintett államokkal.

Khalfan elmondása szerint Mabhuh egy nappal halála elõtt érkezett az országba, egy olyan útlevéllel, amelyen nem szerepelt családi neve, és látogatásáról nem értesítették Dubai hatóságait. Khalfan szerint "furcsa, hogy egy ilyen fontos ember egyedül utazik".

A Hamász pénteken azt állította, Mabhuh azért érkezett Dubaiba, hogy fegyvereket szerezzen be a palesztin szervezetnek, amely az izraeli hírszerzést vádolta meg a gyilkossággal.

A Sunday Times címû brit lap értesülései szerint a palesztin vezetõt méreginjekcióval gyilkolták meg, amely szívrohamot okozott, majd lefényképezték a táskájában talált iratokat, és egy "ne zavarjanak" táblát raktak a szállodai szoba ajtajára. A holttestet a hotel munkatársai fedezték fel, és elõször szívrohamot állapítottak meg. A Times úgy tudja, hogy a mérgezést egy párizsi laboratóriumban végzett vizsgálat mutatta ki, kilenc nappal késõbb. A brit lap közel-keleti forrásokra hivatkozva azt írta, Mabhuhot azóta követték, hogy Damaszkuszban felszállt repülõgépével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!