Férfi kézilabda Eb – Vereség a spanyoloktól, minimális esély az olimpiai selejtezőre

Nagy Kornél (b) és Bánhidi Bence (k), valamint a spanyol Jorge Maqueda (j) és Juan del Arco (háttal) az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 2. csoportjában vívott Spanyolország - Magyarország mérkőzésen a lengyelországi Wroclawban 2016. január 26-án.
Nagy Kornél (b) és Bánhidi Bence (k), valamint a spanyol Jorge Maqueda (j) és Juan del Arco (háttal) az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 2. csoportjában vívott Spanyolország - Magyarország mérkőzésen a lengyelországi Wroclawban 2016. január 26-án. - © MTI Fotó: Kovács Anikó
Wroclaw – A sokáig jól játszó magyar válogatott 31-29-re kikapott a spanyol csapattól a lengyelországi férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó előtti, keddi fordulójában.

A vereség azt jelenti, hogy az eddig pont nélküli magyar válogatott már csak abban az esetben juthat ki az olimpiai selejtezőre, ha szerdán legyőzi a svéd csapatot, a másik ágon pedig Macedónia nem nyer Fehéroroszország ellen, valamint Norvégia megnyeri az Eb-t, vagy második lesz a franciák mögött.

Középdöntő, 2. csoport (Wroclaw)

2. forduló:

  • Spanyolország-Magyarország 31-29 (15-15)
    gól: Rivera 5/4, Canellas 4, Entrerrios 4, Garcia Robledo 4, Tomas 4, Ugalde 3, Dujshebaev 3, Aguinagalde 2, Gurbindo 1, Maqueda 1, illetve Nagy L. 9, Nagy K. 5, Jamali 3, Bodó 3, Bánhidi 2, Gazdag 2/1, Ancsin 1, Faluvégi 1, Iváncsik 1, Schuch 1, Zubai 1

Az előző Eb-n bronzérmes, vb-4. spanyoloknál helyet kapott Talant Dujshebaev magyar szövetségi kapitány fia, Alex, a veszprémi Ugalde, valamint két szegedi, Garcia és Mindegia.

Jól kezdett a magyar csapat, 3-1-re ellépett, sőt, 4-1 is lehetett volna, ám kimaradt egy büntető. A spanyolok ezt követően agresszívebb védekezésre váltottak, öt percig nem kaptak gólt, és egyenlítettek. Ám a magyarok ismét felpörögtek, és a gyors támadásokat rendre góllal fejezték be. Háromgólos hátrányban időt kért a rivális, és ezt követően megint jobban játszottak, majd a magyar időkérés sem törte meg a spanyolok lendületét, s 8-8 lett, igaz, fordítani nem tudtak.

Ezek után Nagy László hatalmas góljaival sikerült tartani a lépéselőnyt, ugyanakkor elhúzni nem tudott az együttes. A szünet – mivel a magyar hálóőr, Mikler helyett mezőnyjátékos volt a pályán és üresen maradt a kapu – Garcia próbálkozott félpályáról, de a felső lécet találta el. Így 15-15-tel vonultak el pihenőre a csapatok.

A második félidő három spanyol találattal indult, kapaszkodni kellett, nehogy komoly legyen a hátrány. Olykor sikerült megjátszani a beállós Bánhidit, ám emberelőnyben nem tudott egyenlíteni a magyar csapat. Beállt az ex-veszprémi Sterbik a spanyol kapuba, ám kevés alkalommal védett, s 22-19-es spanyol vezetés után 23-23 lett, így nem maradt el az időkérés.

Hiába az egyenlítés, ismét erőre kaptak a spanyolok, és 10. perccel a vége előtt 27-24-re vezettek, ráadásul emberelőnyük alatt tovább nőtt a különbség. A hajrában minden energiáját mozgósította a Dujshebaev-csapat, sikerült közelebb férkőznie, Nagy László 9. góljával 29-28 lett az állás, a kapitány fia azonban betalált. Gazdag eredményes volt büntetőből, és az utolsó támadásoknál időt kértek a spanyolok, a végén pedig időn túli hétméteresből állították be a végeredményt.

Így látták

“Vesztes mérkőzés után mindig nehéz megszólalni. Ma volt az utolsó lehetőségünk, ettől a pillanattól kezdve az olimpiai játékokra való kijutás álom és nem realitás” – értékelt Talant Dujshebaev szövetségi kapitány az M4 Sportnak. Hozzátette, amíg az alapvető dolgokat nem tudják megtenni, vagy csak nehezen, addig felesleges taktikáról beszélni. “Három napot pihentünk, ráadásul a svédek utánunk játszanak, így nem hivatkozhatunk fáradtságra. Fel kell készülnünk, harcolni, küzdeni, és meg kell nyernünk a svédek elleni mérkőzést.”

A válogatott csapatkapitánya, a kilenc kísérletéből kilenc gólt szerző Nagy László szerint érettebb teljesítményt nyújtottak, mint a korábbi találkozókon.

“Örültem volna, ha az elmúlt két meccsen is így mentünk volna ki a pályára. A svédek ellen is ugyanígy menni kell előre” – nyilatkozta a mezőny legjobbjának választott Nagy László.

Schuch Timuzsin szerint apróságokban hibázott az együttes, s néhány ilyen momentum billentette a spanyolok javára a találkozót.

“A elmúlt három napban visszamentünk az alapokra, és ezek ezen a meccsen ki is jöttek.” Hozzátette, hogy egyszerű játékkal volt esélyük.

Nagy Kornél szerint jobb játékot nyújtottak, mint az előző mérkőzéseken, de ezúttal ez is kevés volt.

“Előreléptünk a taktikai elemekben támadásban mindenképp, de jó kapusteljesítménnyel védekezésben is végig pariban voltunk. Nincs szégyellnivalónk, holnap ugyanilyen játékkal szeretnénk kijönni.”
Mikler Roland úgy fogalmazott, az a legnagyobb probléma, hogy egy ilyen erős ellenféllel szemben, kiélezett mérkőzésre hagyták a döntést.

“Több extrát szerettem volna hozzátenni a csapat teljesítményéhez. Szerintem fantasztikus fejlődést mutatott a csapat, jól és kreatívan játszottunk.”


További eredmény:

  • Dánia-Svédország 28-28 (15-13)

Szerdán játsszák:

  • Svédország-Magyarország 16.00
  • Dánia-Németország 18.15
  • Spanyolország-Oroszország 20.30

Az állás: 1. Dánia 7 pont, 2. Németország 6 (115-106), 3. Spanyolország 6 (110-107), 4. Oroszország 3, 5. Svédország 2, 6. Magyarország 0

Az első két helyezett bejut az elődöntőbe, a harmadik helyezett az 5., a negyedik pedig a 7. helyért játszik majd pénteken.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s