Férfi kézilabda Eb – Dujshebaev: le kell győzni a dánokat

Budapest – Az oroszoktól hétfőn elszenvedett vereség ellenére akár a maximális négy pontot is magával viheti a lengyelországi, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjébe a magyar férfi kézilabda-válogatott, de ehhez szerdán le kell győznie a dán együttest.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány még az elutazás előtt azt mondta, hogy a riói kvótáért harcoló csapata “nyolc döntőt” szeretne játszani a kontinensviadalon. Eddig egy győzelem (Montenegró ellen szombaton) és egy vereség a mérleg.

A szakvezető a hétfői 26-27-es eredmény után úgy fogalmazott, hogy övé a felelőség, hiszen ő készítette fel a játékosokat, ugyanakkor hangsúlyozta: most már le kell győzni a dánokat.

A magyarok azzal, hogy a montenegróiak kikaptak az előző Eb-n ezüstérmes dánoktól, biztosították helyüket a 12-es középdöntőben, de nem mindegy, hogy hány pontot visznek magukkal. Lehet a maximális 4, de akár 3, 2, 1 vagy 0 is.

Négy ponttal akkor kezd a magyar csapat pénteken Wroclawban, ha szerdán legyőzi a dánokat, és Montenegró nyer az oroszok ellen.

Abban az esetben lesz három pontja a középdöntőre a csapatnak, ha döntetlent játszik a dánokkal, és a montenegróiak nyernek az oroszok ellen.

Két pontot két forgatókönyv alapján vihetnek magukkal a magyarok: ha legyőzik a dánokat, és az oroszok pontot szereznek a montenegróiakkal szemben, vagy kikapnak a dánoktól és Montenegró legalább négy góllal jobbnak bizonyul az oroszoknál.

Egy ponttal kezdik a magyarok a középdöntőt, ha döntetlent játszanak a dánokkal, és az oroszok pontot szereznek Montenegró ellen.

Nem visz magával pontot a magyar csapat, ha kikap a dánoktól és az oroszok pontot szereznek Montenegróval szemben.

A magyarok legutóbb 2007. január 20-án – azaz szerdához képest napra pontosan kilenc éve – tudták legyőzni a dánokat, akkor a németországi vb kieli összecsapásán 30-29-es végeredmény született. Azóta a északiak a 2012-es londoni olimpián (27-25), a 2013-as spanyolországi vb-n (28-26) és a 2014-es dániai Eb-n (28-24) is jobbnak bizonyultak.

Az összesített mérleg: 33 mérkőzésből 19 magyar siker, 2 döntetlen és 12 vereség.

Az Eb-n nagy a tét: a győztes – francia siker esetén az ezüstérmes – utazhat a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon – Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia – kívül a két legjobb együttes szerepelhet ötkarikás selejtezőn.

Lengyelországban a magyar mellett az orosz, a montenegrói, a macedón, a szerb, az izlandi, a fehérorosz, a norvég és a svéd válogatott küzd olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért.

Az A csoportban a macedónok és a szerbek még nem szereztek pontot, de egyikük biztosan továbbjut a 12 közé. A B csoportban az izlandiak, a fehéroroszok és a norvégok is egy-egy győzelemmel és vereséggel állnak, közülük ketten biztosan, de az is elképzelhető, hogy mindhárman továbblépnek. A C jelű kvartettben a svédek is ötvenszázalékosak, és az utolsó fordulóban dől el, hogy továbbjutnak-e. A D csoportból a magyarok mellett az orosz vagy a montenegrói válogatott lép tovább.

Bárhogyan is alakul az utolsó csoportkör, minimum négy közvetlen rivális marad a még kiadó két ötkarikás selejtezős helyért folyó küzdelemben, de akár hat ilyen ellenfél is folytathatja szereplését.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s