Friss hírek

2009.09.26. 10:01

Hamarosan fûtési szezon: a lakástüzek veszélyére figyelmeztetnek a tûzoltók

<p>Az õszi szezon évek óta összefügg a lakástüzek és a szénmonoxid mérgezések számának növekedésével a tûzoltók szerint. A fûtési szezon és a "gyertyás" ünnepek közeledtével a lekástüzek veszélyeire figyelmeztetnek a tûzoltók</p>

Dobson Tibor, a Magyar Tûzoltó Szövetség szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy évente átlagosan 6 ezer lakástûzhöz riasztják a tûzoltókat. A legtöbbször a tûzhelyen felejtett ételmaradék, a dohányzás, vagy az elfelejtett gyertyák okozzák a tüzet. Tavaly 140 ember halt meg lakástûzben, 500-an megsérültek. Az õszi idõszak, a fûtési szezon pedig évek óta együtt jár a lakástüzek és a szénmonoxid mérgezések számának növekedésével.

A tüzek odafigyeléssel többnyire elkerülhetõk. Ha a lakók elmennek otthonról, az elektromos berendezéseket, amiket lehet, gondosan kapcsolják ki, gyereket ne hagyjanak egyedül a lakásban. A gyerekek elõl a gyufát, tûzgyújtó eszközöket el kell zárni.

A széndioxid mérgezés is elkerülhetõ a fûtõberendezések átvizsgáltatásával, szakemberrel való javíttatásával. A levegõnél könnyebb gáz jelzésére riasztóberendezést is fel lehet szerelni. Az eszközt magasan, a plafon közelében kell elhelyezni.

Az idõszak következõ veszélyes része a Mindenszentek, Halottak Napja. Otthon is sokan gyertyagyújtással emlékeznek elhunyt szeretteikre. Vigyázni kell azonban, hogy a láng ne kapjon bele papírba, lakástextilbe. Ha a szobából kimennek, a gyertyát oltsák el - mondta Dobson Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!