Ferenc pápa Havannában: nem eszméket, hanem konkrét embereket kell szolgálni

Havanna, 2015. szeptember 20., vasárnap (AFP/EFE/ANSA) – A kubai keresztényeknek nem “ideológiákat”, nem “eszméket” kell szolgálniuk, hanem konkrét embereket, elsősorban a legelesettebbeket – ezt a gondolatot fejttette ki vasárnap Havanna központi terén elhangzott szentbeszédében Ferenc pápa.

A kubai látogatáson tartózkodó katolikus egyházfő a Forradalom terén (Plaza de la Revolución) tartott misét. Az összesereglett kubaiak előtt, valamint Raúl Castro kubai és Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök jelenlétében elhangzott homíliájában megállapította: egy nép, egy nemzet vagy bármely ember nagyságának a mércéje az, miként kezeli a legelesettebbek ügyét.

A többiek szolgálata soha nem “ideológiai” természetű, mivel nem eszméket, hanem konkrét embereket kell szolgálni – mondta a pápa, felhívva a figyelmet: kereszténynek lenni azt jelenti, hogy óvjuk testvéreink méltóságát, harcolunk méltóságukért, sőt, a testvérek méltóságának szenteljük életünket. A keresztény embernek félre kell tennie saját igényeit, elvárásait, hatalomvágyát a legkiszolgáltatottabbak konkrét tekintete előtt. Őket kell felkarolni kézzelfogható cselekedetekkel, döntésekkel, a hús-vér emberek életét kell oltalmazni, szolgálni – mondta az egyházfő.

– MTI –

Címkék: ,hirdetés
hirdet�s