FEOSZ: jogszabálysértőek a személygépkocsikra vállalt jótállási feltételek

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) álláspontja szerint jogszabálysértő, ha a kereskedő az autóra nyújtott jótállást feltételekhez köti. Ugyanis ha a tulajdonosoknak a személygépkocsit meghatározott kilométerenként vagy időszakonként ellenőrzésre viszik az arra kijelölt márkaszervizekbe, akkor az több tízezer forintos többletköltséget jelent. A FEOSZ ezért közérdekű keresetet indít a Honda Hungary Kft. ellen.

A szövetség a Független Hírügynökséghez hétfőn eljuttatott közleménye szerint, az általuk tisztességtelennek tartott szerződési feltétel megszüntetése érdekében megkeresték a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségét, amely azonban jogszerűnek tartja a fogyasztókra hárított díj kifizetését.

A jelenlegi gyakorlat szerint újonnan vásárolt autók esetén a fogyasztók csak akkor érvényesíthetik a jótállásból eredő jogaikat, ha eleget tesznek a márkakereskedések által előírt feltételeknek, így saját költségükre a személygépkocsit meghatározott kilométerenként vagy időszakonként ellenőrzésre viszik az arra kijelölt márkaszervizekbe.

Ez a fogyasztóknak – a működtetési költségeken felül – akkor is jelentős kiadást jelent, ha nem használják az autót. Amennyiben a feltételeket nem teljesítik, akkor az a jótállás elvesztésével is járhat.

A szövetség álláspontja szerint az autó alkatrészei, tartozékai bizonyos használati idő után felújításra, kicserélésre szorulnak, így műszaki, baleset megelőzési, közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi okok indokolhatják a rendszeres, kötelező átvizsgálást és alkatrészcserét. De garanciális időszakban ezért – a FEOSZ álláspontja szerint – nem számítható fel külön díj a fogyasztóknak. Az ezzel járó költségeket a jótállási idő alatt a kereskedőknek kell viselniük.Sporthírek