Fenyegető mutánsok – Az uniós védelem a patkányoknak kedvez – Népszabadság

Fokozatosan nő Európa-szerte a véralvadásgátló patkánymérgeknek ellenálló patkányok száma, miközben az Európai Unió környezetvédelmi okokból csökkentené a patkányirtók számát és korlátozná használatukat – írja a lap.

Budapesten teljesülnek a WHO egészségügyi világszervezet által felállított patkánymentességi kritériumok, és a fővárosban ma még nem kell tartani irtószereknek ellenálló patkányoktól – mondta a lapnak Bajomi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: Budapesten kívül négy másik városban végezték el a tesztet, amiből kiderült: Bábolnán és Mohácson nincsenek, azonban Békés városában, és a Budapesthez közeli Maglódon találhatóak patkányirtónak ellenálló patkányok.

A jelenleg használt irtószerek száma valószínűleg csökkeni fog. Az európai biocid irányelv előírásai szerint az összes eddig használatos patkányirtót felül kell vizsgáltatni és újra kell törzskönyveztetni. Szigorodik az úgynevezett második generációs mérgek használata is, így nemcsak a rezisztens patkányok elszaporodásától lehet tartani – írja a lap.