Fenyegetik az uniós alkalmazottakat Brüsszelben

  Brüsszel, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Fizikai fenyegetések értek az Európai Unió brüsszeli központjánál dolgozó alkalmazottakat az elmúlt hetekben – írta csütörtökön megjelent legfrissebb számában a European Voice című brüsszeli hetilap.

A kizárólag uniós ügyekkel foglalkozó újságban látható matricán egy “eurokrata” lóg saját nyakkendőjére fölakasztva, a felirat pedig azt kívánja, hogy az eurokraták “nyúljanak bátran a nyakkendőjükhöz”. Az uniós alkalmazottakat képviselő szakszervezetek szerint ilyen matricát ragasztottak múlt héten számos olyan autóra, amely az EU-dolgozók számára Brüsszelben használt, speciális rendszámot visel.
Ugyancsak szakszervezeti beszámoló szerint néhány héttel ezelőtt a főként az uniós intézményeket kiszolgáló metrómegállóban, a Schuman térnél a reggeli csúcsidőben egy tízfős csoport fizikai bántalmazással fenyegette és szóban káromolta a metróból kiszállókat. Szintén az eurokratákat szidó (nyomdafestéket nem tűrő) jelmondatokat írtak festékszóróval a metróállomás falára.
Aktivisták a cikk szerint röplapokat is osztogattak a földalattiban, arra biztatva az embereket, hogy ne dolgozzanak az uniós intézményeknek,
A röplapok a gazdasági szigor miatt panaszkodtak, továbbá azért, mert az egyre terjeszkedő uniós épületek miatt a belga főváros érintett körzetéből sok helyinek el kell költöznie.
A European Voice szerint az érdekképviseletek levelet írtak az ügyben az uniós állam- és kormányfői tanácsot elnöklő Herman Van Rompuynek, arról is panaszkodva, hogy az elmúlt évben erősödött az EU-alkalmazottak elleni agresszió. A levél szerint ebben szerepet tulajdonítanak a médiának is, amelynek egy része szerintük negatív színben tünteti fel az alkalmazottaknak a belső szabályozás készülő reformjával kapcsolatos követeléseit. A szakszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy ezt könnyen kihasználhatják egyes “populista szerveződések”.