Fenyegetik a szerb állami tisztségviselőket – Tüntetnek Karadzsics védelmében

A legmagasabb szintre emelték a szerbiai vezető tisztségviselők védelmét a legújabb fenyegetések miatt. A főleg telefonos támadások célpontja elsősorban Rasim Ljajic, a hágai együttműködést irányító kormánytestület vezetője, Vladimir Vukcsevics, a háborús bűncselekmények ügyében illetékes ügyész, de életveszélyes fenyegetéseknek van kitéve Borisz Tadics államfő és a szocialista párti Ivica Dacsics belügyminiszter is.

Közben a hétfőn letartóztatott Radovan Karadzsics hágai vádlott néhány száz agresszív híve csütörtök délután újságírókat bántalmazott Belgrádban: kamerákat zúzott szét az utcán a rendőrök szeme láttára, miközben a tüntetők biztatták a verekedőket: üsd-vágd az újságírót!

Az újságírók elleni brutális támadások megkövetelik az állami szervek erélyes fellépését, hangoztatják a szakmai szervezetek vezetői, de egyes neves újságírók felvetették annak a lehetőségét is, hogy a sajtó egyszerűen bojkottálja azokat a rendezvényeket, amelyeken a munkájukat végző újságírók támadásoknak vannak kitéve.

Csütrötökön délután egyébként mindössze néhány száz szélsőséges randalírozott Belgrád belvárosában Luka Karadzsicsnak, a hágai vádlott fivérének a vezetésével, de jelen voltak a szélsőséges szervezetek – köztük a klerikális-fasiszta Obraz – tagjai is, és a Radikális Párt zászlaja is látható volt.

A Szerb Radikális Párt közben már hozzáfogott a nagyszabásúra tervezett megmozdulás szervezéséhez. Seselj pártja keddre hívja a tömegeket az utcára tiltakozni Karadzsics, a “nemzeti hős” letartóztatása ellen. Azt követően folyamatosan tüntetni fognak. Csatlakozik hozzájuk Velimir Ilics pártja, az Új Szerbia is, amely a Kostunica-féle nacionalista Szerbiai Demokrata Párt koalíciós partnere.Sporthírek