Fenyegetett, utasítgatott a Fidesz Nagyváradon Tabajdi CSaba szerint

Nemzetpolitikai botrány történt az RMDSZ nagyváradi kongresszusán Tabajdi Csaba, szocialista EP képviselő szerint. Az RMDSZ Romániában a kormánykoalíció tagja, a legnagyobb,, a romániai magyarságot képviselő szervezetek közül. A Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének nagyváradi kongresszusán a fideszes Pelczné Gáll Ildikó mondott beszédet.. Tabajdi Csaba szerint beszédében megfenyegette és arrogánsan kioktatta az RMDSZ-t.

Pelczné Gáll Ildikó a nagyváradi kongresszuson egyebek mellett azt mondta: rögzíteni kell, kik a szövetségesek és, ha az RMDSZ a változás mellett dönt, a Fidesz segíteni fog a célok elérésében. “Önöknek a mai napon alkalmuk van választani a sodródás, alkalmazkodás, vagy a tudatos jövőépítés között” – mondta. Arról is beszélt, hogy fel kell figyelni arra, mikor egy szervezet sorra elveszíti a tagjait és lassulni kezd az aktivitása.

“Nemzetpolitikai botrány történt” az RMDSZ nagyváradi kongresszusán Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő szerint. Tabajdi az RMDSZ meghívására, szintén részt vett a kongresszuson. Szerinte az RMDSZ eddigi 18 éve pldaértékű modellje a többség-kisebbség együttműködésnek Európában.

Tabajdi szerint megrökönyödés és visszautasítást váltott ki Pelczné Gáll Ildikó fideszes alelnök “kioktató és arrogáns beszéde.”Az arrogáns fideszes magatartást a Fidesz miniszterelnökétől Strasbourgban már megtapasztalhattuk, de Erdélyben ez még szokatlan volt a hallgatóságnak, amely egyértelműen elutasította azt. Ez a fenyegető hangnem, tanítómesteri utasítgatás eddig példa nélküli volt a magyar-magyar kapcsolatokban. Egyetlen magyar kormánynak és politikai erőnek, így a Fidesznek sincs joga, hogy kioktassa a határon túli magyarokat – olvasható Tabajdi Csaba közleményében, amely szerint a Fidesznek meg kell követnie az RMDSZ-t.Sporthírek