Fényárban úszó intézmények

Fényárban úszó intézmények
Kedden hivatalosan is átadták Nyíregyházán a 100 helyi közintézmény világítás korszerűsítését magában foglaló beruházást.

A kivitelezési munkákat 2004 júniusában kezdte meg a közbeszerzési eljáráson nyertes Fény-invest Rt., a Lux-Terv Kft. bevonásával.

A Városüzemeltetési Kht. felügyeletével 9 bölcsöde, 31 óvoda, 24 általános és 24 középiskola mellett, 12 egyéb közösségi feladatokat ellátó intézmény átfogó beruházás tervezés és kivitelezési munkái valósultak meg – hangzott el az ünnepélyes átadáson.

A teljes világítás-korszerűsítési program összege 724 millió forint volt, amelyet a nyíregyházi önkormányzat a beruházás eredményeként elért energiaköltség-megtakarításból fizet, amely az intézményekre vetítve átlagosan 48 %.

Kockázat nélkül

A tervek szerint a most megvalósult korszerűsítés ráfordításait 12 év alatt fizeti vissza a megyeszékhely. A 100 intézmény kiválasztásánál meghatározó volt, hogy az önkormányzat ezeket hosszú távon kívánja működtetni és a kivitelező valamennyi intézményre vonatkozóan szerződésben garantálja a beruházások hatékonyságát, a megtakarítások és a finanszírozás összhangját.

Az ESCO-finanszírozással az önkormányzat így technológiai és pénzügyi kockázat nélkül, a költségvetésé nem terhelve tudott egészségesebb és korszerűbb környezetet biztosítani az intézményekben.

– Sipos Marianna –