Fenntartásokkal, de aláírja a kórház finanszírozási szerződést Esztergom

Az esztergomi Vaszary Kolos kórház is aláírja a kórházfinanszírozási szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). Az esztergomi képviselő-testület péntek este hozta meg határozatát, melyben az önkormányzat felhatalmazta az intézmény főigazgatóját, dr. Sólyom Olimpiát az OEP-pel kötendő szerződés aláírására, ám szeretnének 16 ágyat visszakapni.

Az esztergomi önkormányzat pénteki közleményéből kiderül, hogy Meggyes Tamás polgármester ezzel kapcsolatban kifejtette: annak érdekében döntöttek így a képviselők, hogy ne sérüljön százezer ember ellátása, ne maradjon finanszírozatlanul a térség kórháza

Az önkormányzat véleményét záradékban csatolja a szerződéshez. A polgármester erről elmondta: a testület véleménye szerint ezek a pontok nem tartalmaznak olyan lényegi elemet, amely megkérdőjelezné a szerződéskötést. A rehabilitáció területén 24 ágynyi korrekciót tart szükségesnek Esztergom, amelyek egy korábbi adminisztrációs hiba miatt maradtak ki a tervezetből. Ezek visszajuttatása esetén azonban elfogadja a rehabilitációs ágyak 18-cal történő csökkentését.

A megszüntetni kívánt 57 aktív ellátási ágyból 41-et elfogad Esztergom, 16 ágyat azonban záradékában meg kíván tartani, hogy ne sérüljön a sebészeti-urológiai, a stroke-ideggyógyászati, és különösen a szülészeti ellátás. Ez utóbbi területre jut a 16-ból nyolc ágy az önkormányzat szándéka szerint. A polgármester hozzáfűzte: azzal, hogy a város a 378 aktív ágyhoz még visszakér 16-ot, még mindig elmarad az egészségügyi tárca korábbi tervezetében szereplő 396-tól.

Szintén kezdeményezi az önkormányzat a finanszírozási számítások alapját jelentő súlyozó kismértékű emelését, ezzel a működési összegek csekély emelését.