Fenntartásainak adott hangot a klónozással kapcsolatban egy EU tanulmány

A klónozás veszélyezteti a haszonállatok egészségét, de nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az állatok húsát vagy tejét fogyasztva veszélynek tennék ki magukat az emberek is- olvasható egy csütörtöki Európai Uniós tudományos jelentésben.

Az Európai Bizottság első reakciójában elmondta, hogy a régen várt jelentés “nyugtalanságra ad okot az állatok egészségét és jólétét illetően,” hozzátéve, hogy “a hiányzó adatok miatt néhány élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kérdés is megválaszolatlanul maradt.”

A klónozott állatok húsának és tejének boltokban való esetleges jövőbeni megjelenése kényes témának számít az Unióban. Az Európai Bizottság jelenleg is azon töpreng, vajon engedélyezzék-e az ilyen állati termékek forgalmazását vagy sem. Ehhez a döntéshez nyújthat alapot az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelentése.

Az EU végrehajtó intézményének számító Bizottság azonban megígérte: döntésük során mindenképpen figyelembe veszik a polgárok klónozással kapcsolatos véleményét is. Ezért meg is rendelt egy közvélemény-kutatást a témában, amelyet az elkövetkező hónapokban készítenek el.Sporthírek