Fennmaradt a sztrájkhelyzet a BKV-nál

Szóban ismertette a BKV vezérigazgatója a társaság új bérajánlatát a szakszervezetek képviselőivel pénteken délelőtt, amely azonban messze áll igényeiktől – mondta Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének alelnöke. A szakszervezetek csak akkor tárják a közvélemény elé az ajánlat tartalmát, ha azt írásban is megkapják kora délután. Az egyik szakszervezeti vezető a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta, ha egy százas skálán kellene elhelyezni az ajánlat minőségét, akkor az még az ötvenet sem érné el.

A szakszervezetek is átadták javaslatukat az elégséges szolgáltatásra. Eszerint jövő kedden a Metró, a HÉV és a Fogaskerekű szerelvények 20 százaléka közlekedne a sztrájk idején, a felszíni járatok pedig 1 óránként indulnának. Ennek is feltétele azonban, hogy csak olyanok üljenek a járművek vezetőülésébe, akik ott dolgoznak, mert értük tudnak felelősséget vállalni – mondta Barta Pál, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Az érdekvédők ugyanis úgy értesültek, hogy a BKV vezetése olyanokat akar alkalmazni a metrószerelvényekben, akik évek óta vagy még sosem vezettek ilyen járművet.

Nemes Gábor beszámolt még arról is, hogy tagjaik folyamatosan kapják a fenyegetéseket a munkáltatótól, annak érdekében, hogy álljanak el a munkabeszüntetéstől. A szakszervezetek jogi lépéseket terveznek emiatt. Az érdekvédők elfogadhatatlannak tartják, hogy a BKV vezetése megpróbálja ellenük hangolni a közvéleményt, konfliktus, atrocitás veszélyét előidézve a sztrájk idején az utasok és a járművezetők között.

A tárgyalások szombat kora délután folytatódnak, a szakszervezetek addigra kidolgozzák válaszukat a munkáltatói javaslatra.