Fennakadásokat okoz a párizsi reptereken a harmadik napja tartó sztrájk

Több tucatnyi induló és érkezõ járatot törtöltek csütörtökön is Párizs repülõterein a légiirányítók harmadik napja tartó munkabeszüntetése miatt – közölte a francia légügyi hatóság az AFP hírügynökséggel.

A legrosszabb a helyzet az Orly reptéren, ahol a belföldi járatok ötven százalékát törölték, javult viszont a helyzet a Charles de Gaulle nemzetközi repülõtéren, ahol “mindössze” 15 százalékos a forgalomkimaradás.

“Nem zsúfoltak a terminálok, de késésekre kell számítani” – mondta a francia fõváros reptereit üzemeltetõ ADP szóvivõje a hírügynökségnek, hozzátéve, hogy az utasokat arra kérik, hogy már a repülõtérre indulás elõtt végezzék el a helyfoglalást.

A légiirányítók szakszervezetének vezetõi szerda este találkoztak a francia közlekedési miniszterrel, ám a megbeszélés után úgy nyilatkoztak, hogy a sztrájk addig folytatódik, amíg nem kapnak megfelelõ biztosítékot a munkájuk jövõjére vonatkozóan.

A négy francia szakszervezet azért hirdetett meg kedden a munkabeszüntetést, hogy így tiltakozzanak a belga, a holland, a francia, a német, a luxemburgi és a svájci légiirányítás tervezett fúziója ellen. A légiirányítók ugyanis attól tartanak, hogy az egyesülés miatt elvesztik védett, közalkalmazotti státusukat.