Felzárkóztatás helyett esélyteremtést

dr. Láczay Magdolna
dr. Láczay Magdolna
Nyíregyháza – Mostanában észrevehetően megnőtt a Nyíregyházi Főiskola rendezvényeinek a száma, amelyek közül többet a Gazdasági és Társadalomtudományi Kar szervezett.

Március 29-én kettőt tartottak: a hallgatók által szervezett marketing konferenciát és a fiatal munkatársak által létrehozott Karrieriroda nemzetközi konferenciáját, ahol a munkaerőpiacról szóltak az előadások. Dr. Láczay Magdolnát, a kar főigazgatóját kérdeztük, mi indokolja, hogy a képzés mellett ennyi rendezvényt vállaltak.

-Egy időben egymástól független folyamatok zajlanak, amelyekben a naprakész információ és a megfelelő gyors alkalmazkodás generációs elmaradásnak veheti elejét, felzárkóztatást eredményezhet-kezdte a SZON tájékoztatását Dr.Láczay Magdolna.

– 2006-ban indult az országban a bolognai rendszerű három éves alapképzés. Ehhez a mi intézményünk könnyebben tudott alkalmazkodni, mint például az egyetemek. Két év múlva azonban tudnunk kell a továbblépést is kínálni, elő kell készítenünk új szakokat.

A programokat a versenytársként is felfogható intézményekből választott testületek minősítik. Így szinte csak a minden szempontból nemzetközi színvonalú előterjesztéseknek van esélye.

A feltételeket azonban már nem tudjuk jelenleg olyan sok területen garantálni, mint az alapdiploma esetében, mert ez a régi értelemben az egyetemi fokozat megszerzését feltételezi.

– A kiváló infrastruktúra, amelyet dr. Balogh Árpád az integráció kapcsán megvalósított, megnövelheti a lehetőségeinket. Az épületek azonban csak a lehetőséget adják, a reformok folytatásában kizárólag magunkra számíthatunk, a versenytársakkal csak érdekegyeztetéssel lehet együttműködnünk, de az önálló intézmény megőrzése nem csak az intézmény számára fontos.

Az a lehetőség, amely az uniós forrásokból a térségünk fejlesztésére fordítható a legtöbb esetben feltételez egy olyan felsőoktatási intézményrendszert, amely képes az emberi erőforrás folyamatos képzésére, azaz a továbbképzések számára nyitott, összefogja a kutatás-fejlesztést, van olyan tudásközpontja, amelynek a szolgáltatásai segítik a vidék esélyteremtését a nemzetközi felzárkóztatásban.

 A regionális központok kialakításkor a nagy múltú egyetemek – részükről joggal. –, úgy vélték, ezt a szerepet csak ők láthatják el.

Nyíregyháziként azonban én másként látom. Ahogy indokolt esetben az egészségügyi reform is lehetőséget adott több kiemelt kórház működésére, egy megyében, régióban, ugyanígy eséllyel indulhatunk az oktatásban is. A demográfiai jellemzőink is jobbak, mint más főiskoláké.

Nekünk vannak tartalékaink, képesek lehetünk új fejlesztések megvalósítására, amihez a mostani rendezvény két szempontból is hozzájárulhat. A hallgatóinkat az életre készítjük fel, már most „élesben” gyakorolnak, másrészt így kívánjuk intézményünket megismertetni, a képzéseinket a leendő hallgatók számára vonzóvá tenni.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a kísérleteink ne sikerüljenek, mert fejlesztési programokban nagyrészt felzárkóztatásra váróként vagyunk bejegyezve, szívesebben használnám az esélyteremtésre váró kifejezést, mert az emberek tudásának növelésével van reménye az itt születetteknek az esélyegyenlőségre az életben.