Felzárkózóban Európa legszegényebb régiói

A pénzügyi válság ellenére felzárkózóban vannak Európa legszegényebb régiói – mondta az unió regionális ügyekért felelős osztrák biztosa pénteken a Handelsblatt című német gazdasági lapnak.

Johannes Hahn külön említette Lengyelország és Spanyolország elmaradottabb területeit, ahol szerinte “intelligensen” használták fel az unió regionális fejlesztési segélyeit. A biztos szerint 2014-re 35 millió ember fog jobb életkörülmények között élni Európában, mint ma

Hahn úgy véli, hogy három éven belül 16 százalékkal csökken azoknak a területeknek a nagysága, ahol a gazdasági termelés nem éri el az uniós átlag 75 százalékát. Lengyelország és Spanyolország dicsérete mellett, a biztos negatív példaként Portugáliát és Görögországot nevezte meg, ahol nem nagyon találtak olyan projekteket, amelyet az unió támogatni tudott volna. Hahn a regionális politika egyik legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy elősegítsék a globális piacon azoknak a tagállamoknak a versenyképességét, amelyeknek gyenge a pénzügyi háttere.
– Független Hírügynökség –