Felvonulással, játékkal és bálozással Szikszón

Szikszó – Október első hétvégéje a szüret és a városnap jegyében zajlik Szikszón.

Hagyomány már, hogy felvonulással, játékkal és bálozással ünneplik a szüretet, de új kezdeményezésként a második városnapot is szervezik.

– Szikszó bortermelő vidék, régebben nem élt olyan család a városban, akinek ne lett volna szőlője a Magyar Hegyen – mondja Takács Lászlóné, Szikszó alpolgármestere. – Manapság ugyan már kevesebben szüretelnek, de még mindig nagy respektje van a szőlőnek, a bornak, a pincéknek. Ezért is szervezi meg évről évre az önkormányzat a Szüreti Napot, amely az egész várost megmozgatja.

Irány a Fő tér!

Október 7-én délután fél kettőkor indul a menet az iskola udvaráról a Fő térre. A felvonuláson az intézmények, a szervezetek képviseltetik magukat a szürethez illő viseletben. A Fő tér szabadtéri színpadán iskolások, nyugdíjasok műsora szórakoztatja a jelenlévőket, de fellép majd az Avas Néptáncegyüttes és délután 5 órakor Péter Szabó Szilvia. Az esemény csúcspontja minden esztendőben az a játékos vetélkedő, ahol a szikszói felnőttek csapatai összemérik a tudásukat a szőlőszedésben, préselésben, mustkínálgatásban és népi táncban.

– Vasárnap már a második városnapnak ad helyet az Inkubátor Ház – tudtuk meg Takács Lászlónétól. – A kezdeményezés célja az volt, hogy erősítsük az összetartozást. Ezen a napon lesz a szikszói református templom rajzpályázatának a kiállítása, de lesz helyi retró kiállítás is, vers- és prózamondó verseny valamint a Virágos Szikszó pályázat eredményhirdetése. Vetélkedő a reformáció koráról, de az érdeklődők a diákmunkák kisfilmpályázatának díjazott munkáival is megismerkedhetnek.

ÉM-JLI