Friss hírek

2010.04.26. 20:26

Chile kapta a jogot, hogy ott legyen a világ legnagyobb teleszkópja

<p>Chilében épülhet meg világ legnagyobb teleszkópja - közölte a távcsõ építtetõje, a müncheni székhelyû az Európai Déli Obszervatórium (ESO). Chile riválisa La Palma volt a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken. A világ legnagyobb távcsöve, a Különlegesen Nagy Teleszkóp, (ELT) a tervek szerint 42 méter átmérõjû lesz, és lehetõvé veszi majd, hogy a csillagászok megfigyeljék az elsõ galaxisok keletkezését, illetve hogy az élet jelei után kutassanak a távoli égitesteken.</p>

Az ELT mérete ötszöröse lesz a szintén az ESO által üzemeltetett, ugyancsak Chilében üzemelõ Nagyon Nagy Teleszkópénak. (VLT). Az ELT létrejöttét az amerikaiakkal való verseny motiválta: mikor kiderült, hogy az USA csillagászai 30 méteres teleszkópot építenek, az európai obszervatórium egybõl 100 méteresrõl kezdett terveket szõni. Bár a terv kivitelezhetõnek tûnt, végül elvetették, mert egy ekkora teleszkóp olyan sok pénzbe kerülne, hogy az ESO ezt nem tudná finanszírozni.

Az európai kormányközi szervezet, az ESO a VLT-n kívül két kisebb teleszkóppal is rendelkezik már az Atacama sivatagban. Az ELT, amelyet végül 42 méteres átmérõjûre terveztek, 2011 decemberében kezd mûködni. A költségeket ma 90 millió euróra becsülik. Az ELT-et 3060 méteres magasságban fogják megépíteni, mivel az év 320 éjszakáján felhõmentes, kristálytiszta ott az égbolt, ráadásul rendkívül alacsony a páratartalom, és viharok sincsenek, ellentétben a Kanári-szigetekkel. A chilei kormány egyébként aktívan lobbizott, hogy országukban legyen a világ legnagyobb teleszkópja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!