Felvételi: teljes káosz

Felvételi: teljes káosz - illusztráció
Felvételi: teljes káosz - illusztráció - © Fotó: Getty Images
Borsod-Abaúj-Zemplén – A szóbeli felvételik után derült ki, hogy bizonyos szakmák megszűnnek.

Felháborítónak tartják az általános iskolai pedagógusok, ami az idei középiskolai felvételi időszakban történt. Az Észak-Magyarországnak Szendrei Györgyné, az Erenyői Tagiskola 8.-os osztályfőnöke vázolta a fejetlenséget.

Mint mondta, azzal kezdődött az egész, hogy miután a gyerekek február 15-éig jelentkeztek a középiskolákba, bizonyos szakiskolákból nem kaptak értesítést, hogy mikor lesz a szóbeli felvételi. Ez hosszas telefonálgatás után derült csak ki.

Megszűnt

Aztán amikor megvolt a szóbeli, március 12-én tájékoztatást kaptak az általános iskolák az Oktatási Hivataltól, hogy a középiskolákban megszűnnek bizonyos szakmák, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium két nappal a felvételi határidő előtt hirdette ki a szakmaszerkezeti döntését, amely eltörölt számos képzést. Az Erenyői Tagiskolában ez 9 gyereket érintett, számukra új szakmákat és iskolákat kellett keresni, majd újra kitölteni a jelentkezési lapot, azt a szülőkkel aláíratni. A szakmák törlése egyébként főleg a nem állami fenntartású intézményeket érintette. Ennek nyilván az az oka, hogy a diákokat inkább az állami iskolákba szeretnék terelni, de az osztályfőnök szerint akkor sem ez a módja, hogy tanév közben hozzák nehéz helyzetbe a diákokat, szülőket és tanárokat. De ezzel még nem ért véget a káosz. Hétfőn levelet kaptak az iskolák az egyik miskolci szakképzőből, hogy 9. évfolyam egyáltalán nem indul náluk, mert azt egy tollvonással megszüntették. – Ez volt az utolsó csepp a pohárban – mondta elkeseredve a pedagógus. – Ez szintén érintette a gyerekeinket, és ezzel kevesebb esélyt kaptak a továbbtanulásra.

– Hegyi Erika –