Felvétel készült a norvég menekültközpont elleni támadásról

Bizonyítékként használják fel a norvég nyomozók azt, a YouTube-ra felrakott videofelvételt, amely a múlt heti. Menekültközpont elleni támadást örökítette meg – jelentette be a norvég rendőrség kedden. A norvég fővárostól, Oslótól 60 kilométerre délre fekvő központ elleni támadásban 23-an sérültek meg.

A Chechen vs Kurds (csecsenek a kurdok ellen) című, valamivel több mint másfél perces, rossz minőségű videofelvételt feltehetően az egyik támadó készítette. A felvétel alapján még több támadót azonosítani tudnak majd a norvég rendőrök – közölte Per Tore Fremstad nyomozó közleményében. A videót, amelyet bizonyítékként használnak majd fel az eljárásban, már nem lehet megnézni a YouTube oldalán.

A támadást minden valószínűség szerint a csecsenek és kurdok közötti konfliktus okozta – közölte a norvég rendőrség, hozzátéve, hogy a támadó csecseneknél azután “telt be a pohár”, hogy kurdok csecsen nőket zaklattak. A rendőrség eddig nyolc csecsen származású embert tartóztatott le, de közülük csak kettőnek kell bíróság előtt megjelennie. Fremstad közlése szerint a héten újabb letartóztatások várhatóak.

A késekkel, bozótvágókkal, és vasrudakkal felfegyverzett, nagyjából ötven férfiból álló csoport az elmúlt héten, csütörtök éjszaka támadta meg a menekültközpontot. A támadásban 23-an sebesültek meg, többségüket törött végtagokkal és fejsebekkel vitték kórházba, de senki sem volt életveszélyben.