Felülvizsgált hajléktalanügyi program és kiemelt fejlesztések a fővárosban

Felülvizsgálja hajléktalanügyi programját a főváros. A főpolgármesteri kabinet keddi ülésén tárgyalt javaslat szerint az 1999-es program módosítására azért van szükség, mert kilenc év alatt változott a jogi környezet és új civil szereplők is megjelentek a hajléktalanellátásban. A civil és egyházi szervezetekkel hosszú távú szerződéseket köt az önkormányzat – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója.

Egy idén februári kutatás szerint egy átlagos téli éjszakán Budapesten körülbelül 3000 ember alszik fedél nélkül, 1800 éjszakai menedékhelyen, további 2800-an egyéb hajléktalanszállókon töltik az éjszakát. Budapesten 5180 működő szálláshely van a téli hónapokban, de ez bővíthető. Idén több mint kétmilliárd forintot fordít a főváros hajléktalanellátásra.

Beszámolót hallgatott meg a főpolgármesteri kabinet a kiemelt feljesztésekről. A Közraktárak esetében a fejlesztő Porto Investment és a főváros között június 9-én lépett hatályba a Duna parti épületek rehabilitációját lehetővé tévő közszolgáltatási szerződés. A bontási munkálatok augusztusban megkezdődtek, az építkezés és az egykori raktárépületek felújítása jövőre indul.

Az Óbudai Gázgyár fejlesztési területéből egy 20 ezer négyzetméteres részt az önkormányzat pályázati úton idén nyáron értékesített a Graphisoft Park Universitas Kft-nek.
A telken magánegyetem épül, amely a Budapesten működő informatikai cégek kutatás-fejlesztési hátterét is biztosítani tudja. A gázgyári terület másik részén megkezdődtek a környezetvédelmi kármentesítési munkálatok.

A Városháza fejlesztési projekt esetében jelenleg a tervpályázat lebonyolítása folyik, eredményhirdetés novemberben várható.