Felülvizsgálja az amerikai kormány a terror-riasztási rendszert

Átvizsgálja az amerikai kormány a sokszor bírált terror-riasztási rendszerét, amelyet a 2001. szeptember 11-ik New Yorki és washingtoni terrortámadások után hoztak létre. Ezt Janet Napolitano belbiztonsági miniszter jelentette be kedden.

A rendszerben öt színnel jelölt fokozat van a vészhelyzet mértékének megfelelően. A legalacsonyabb szín a zöld, ez azt jelenti, hogy csekély kockázatú a veszély. A legmagasabb a vörös, ilyenkor a legsúlyosabb a fenyegetés.

Janet Napolitano bejelentése szerint 60 napon belül összeáll a Demokrata és a Republikánus törvényhozók egyetértésével alakuló munkacsoport, amelyben biztonsági szakértők, rendfenntartó szervezetek tisztségviselői és mások vesznek részt. A csoport feladata, hogy jelentést fogalmazzon meg a rendszer hatékonyságáról és javaslatokat tegyen a szükséges változtatásokról.

“A cél egyszerű. Még hatékonyabbá akarjuk tenni a rendszert, amelynek feladata, hogy a lehető legpontosabban és leggyorsabban tájékoztassa az amerikai népet az országunkat érő fenyegetésekről.” – mondta a belbiztonsági miniszter, aki a munkacsoport élére Fran Townsend-t, az előző elnök, George W. Bush egykori nemzetbiztonsági főtanácsadóját nevezte ki.

A munkacsoportot a bírálatok hatására alakítják meg. A kritikusok szerint a riasztási rendszer túlságosan homályos, ezért kevés vagy alig használható információt ad például utazóknak adott helyzetben. 2003-ban a Kongresszus jelentésben figyelmeztetett arra, hogy a rendszer határozatlan, ezért a közvélemény számára egyre kétségesebb a használhatósága.

A rendszer átalakítása újabb érveket ad Barack Obama bírálóinak, akik szerint az elnök gyengíti Amerikát, amikor megnyirbálja az előző adminisztráció anti-terrorista politikáját. Dick Cheney, Bush alelnöke többször is arra figyelmeztetett a hivatalából történt távozása óta, hogy Obama intézkedései, békülékenysége sebezhetővé teszik az országot.

Jelenleg sárga, vagyis a “jelentős kockázat” szintű a riasztási rendszer, amelyet 2006 augusztusában a narancssárgáról a legmagasabb, vörösre emeltek a Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó repülőgépeknél, miután Londonban lelepleztek egy összeesküvést. Az állítólagos merénylők legkevesebb 10 transz-atlanti járat felrobbantását tervezték.

A riasztási szinteket a Belbiztonsági Minisztérium honlapján hozták nyilvánosságra, és közzéteszik az összes amerikai repülőtéren is. Nagy-Britanniának hasonló rendszere van, amit az MI5, a belső elhárítás irányít.