Felülírták a népszavazások eredményeit New Yorkban

Semmibe vette a nép, pontosabban a new yorkiak akaratát a városi tanács. Igy fogalmaznak sokan New Yorkban, köztük a sajtó és több politikus, miután a városi tanács heves vitát követően módosította a mandátum korlátozásról szóló szabályt.

A módosítással Michael Bloomberg milliárdos üzletember 2000 és 2004 után újabb négy évre lehet polgármester a novemberi választásokon. A győzelemre minden esélye megvan, mivel népszerűségi indexe igen magasan áll. Korábban két new yorki népszavazáson a voksolók többsége elutasította, hogy egymás után harmadszor is városvezető lehessen valaki. Ez lényegében ugyanolyan korlátozás, mint az Egyesült Államok elnöki posztjánál, amit maximum kétszer négy évig tölthet be valaki.

A new yorki városi tanács 29-22 arányban írta felül a két referendum eredményét, igy megadta a lehetőséget a gazdasági tévécsatonájával hatalmas vagyont szerző republikánus Blommbergnek, hogy immár harmadszor is polgármester legyen. A városi tanács azoknak a tanácstagoknak is lehetővé tette a harmadszori indulást novemberben, aki úgyszintén 2000 óta vannak a posztjukon.