Felújítják a Ferihegyi repülőtér kifutópályáit

Mindkét ferihegyi kifutópálya teljes felújítását magába foglaló rekonstrukciós munkába kezdett hétfőn a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA). A munkálatok csaknem 800 millió forintba kerülnek. A karbantartást várhatóan november második hetében fejezik be, ám addig a repülőtérrel szomszédos településeken fokozott zajterhelésre lehet számítani – áll a BA hétfői közleményében.

A karbantartás során megtisztítják és újrafestik a csaknem 400 ezer négyzetméter alapterületű bazaltbeton pályákat, valamint kicserélik a teljes fénytechnikai rendszert is. Egy speciális “repülőtéri radírral” (nagynyomású víz segítségével) pedig a leszálló gépek okozta 70 köbméternyi szennyeződéstől, féknyomtól tisztítják meg a kifutópályákat. A jelenleg 60 méter széles pályák 45 méteresre szűkülnek, s átalakul a 217 lámpatestből álló szegély-fénysor is. A pályák újrafestése során összesen 35 tonna festéket használnak fel. Egyszerre 40 szakember dolgozik majd a pálya rekonstrukcióján.

A terveknek megfelelően az 1-es pálya rekonstrukciója október 27-től november 1-ig tart, míg a 2-es pálya felújítása a november 3-tól 7-ig tartó időszakra tehető. A karbantartási munkálatokra ez a legideálisabb időszak, hiszen a nyári csúcsforgalom már véget ért, de a téli hideg még nem hátráltatja a kivitelezők munkáját.

A munkák első fázisában a XVII. kerületi Rákoshegy, illetve Üllő, a második héten pedig Vecsés és a XVIII. kerület lakóinak kell néhány napig a szokottabbnál nagyobb zajterhelésre számítaniuk.