Felújítják a keresztet Lillafüreden

A téli fagy miatt repedhetett meg és válhatott balesetveszélyessé az emlékmű
A téli fagy miatt repedhetett meg és válhatott balesetveszélyessé az emlékmű - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Múlt héten írtuk, hogy balesetveszélyessé vált egy kereszt Lillafüreden, azóta kordonnal vették körbe.

Rekordidő alatt, már vasárnap délután elkezdték a lillafüredi kereszt helyreállítási munkálatait. Az ügy előzménye: múlt pénteken írtuk, hogy egy miskolci hölgy, Kerékgyártó Istvánné pünkösdkor észlelte, hogy (bizonyára a hosszú, fagyos tél miatt) megrepedt a kereszt a Palotaszálló és a Hámori-tó közötti területen. Azonnal bejelentette a bajt a miskolci önkormányzatnak, mert attól tartott, hogy az esetlegesen, igen magasról lehulló betondarab balesetet okoz. Azonban két hónapon át nem történt semmi. Kerékgyártó Istvánné hiába hívogatta őket, ide-oda irányítgatták a hivatalban, végül megelégelte, és ő maga tett ki egy kézzel írott papírt az emlékműre, hogy figyelmeztesse az arra járókat a veszélyre.

Újjáépítik

Ekkor jutottak lapunk tudomására a történtek, jeleztük mi is az önkormányzatnak a balesetveszélyt (mellékelvén a keresztről készített fotókat), ami után már aznap délután kimentek az illetékesek a helyszínre, és kordonnal kerítették körbe a keresztet.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Mint kiderült, az emlékmű a Palotaszálló területén található, az 1873-as kolerajárványban elhunytak emlékére emelték, a Lillafüred Alapítvány gondozza. A cikk megjelenésének másnapján kereste meg szerkesztőségünket Dombovári Tibor, az alapítvány elnöke. Mint mondta, nem tudtak róla, hogy megrepedt a kereszt, ám azonnal kijavítják. Ígérte, vasárnap délután már el is kezdik a munkálatokat az alapítvány és néhány cég adta forrásokból.

– Előbb leszedjük a balesetveszélyes dolgokat, majd újjáépítjük a keresztet műkőből – mondta még Dombóvári Tibor.

Megjavítják a keresztet

Kordonnal kerítették körbe, és már le is szedték a keresztről a leválóban lévő részeket a munkások Lillafüreden. Mint korábban írtuk, olvasónk vette észre, hogy balesetveszélyessé vált a kereszt. A miskolci önkormányzat megkeresésünket követően elhárította a balesetveszélyt, Dombovári Tibor, a Lillafüred Alapítvány elnöke pedig cikkünk megjelenése után keresett bennünket és jelezte, kivonultak a munkások, és elkezdték az emlékmű felújítását.

– ÉM-HM –