Friss hírek

2008.09.26. 16:57

A egri kórházi szakszervezet szerint sikeres volt a pénteki sztrájk, a megyei közgyűlés elnöke értelmetlennek tartja

<p>Sikeresnek ítélte az EDDSZ kórházi alapszervezetének elnöke az egri Markhot Ferenc Kórházban pénteken megtartott kétórás figyelmeztető sztrájkot. Hegyaljai Judit a Független Hírügynökségnek elmondta: a beosztásban szereplő 550 dolgozó mintegy 50 százaléka munkabeszüntetéssel tiltakozott pénteken 9-től 11 óráig az ellen, hogy a kórház működtetését átvegye a Hospinvest Zrt. Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke viszont értelmetlennek és jogellenesnek tartja a sztrájkot és pénteki közleményében leszögezte: nem bontják fel a Hospinvesttel a szerződést.</p>

A szakszervezeti vezető számításai szerint csaknem 250 orvos és nővér sztrájkolt. Hegyaljai Judit elmondta: most várják az engedélyeztetési folyamat végét. Ha a Hospinvest Zrt. október 1-től teljes vagy akár részleges működési engedélyt is kap, határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek majd.

A szakszervezeti elnök azt is elmondta: a kórház napokban kiadott közleményében tájékoztatta a betegeket, hogy pénteken csak hétvégi ügyeleti rend szerint történik a betegellátás a Markhot Ferenc Kórházban. Ennek megfeleleően a figyelmeztető sztrájk ideje alatt az osztályokon fekvő betegek ápolása, valamint a sürgős, halasztást nem tűrő esetek ellátása zavartalan volt.

A Heves Megyei Közgyűlés elnöke szerint a sztrájk komolyan veszélyezteti a betegellátást, értelmetlen és jogellenes is. Sós Tamás pénteki közleményében azt írja többek között azért nem bontja fel a Heves megyei Önkormányzat a szerződését a HospInvest Zrt-vel, mivel a cég adta a pályázaton a legjobb ajánlatot. Épp ezért érthetetlen, hogy azért indít egy szűk csoport sztrájkot, hogy ne legyen a kórházban dolgozóknak 15 százalékkal magasabb a fizetése és ne legyenek jobb munkakörülményeik, továbbá essen el a kórház, ezzel a megye egy 6 milliárdos fejlesztéstől - áll a dokumentumban.

A megyei elnök hangsúlyozza: egy szűk csoport az intézmény megbénításával egy demokratikusan meghozott döntést akar megváltoztatni. A sztrájk szerinte jogellenes is, hiszen a sztrájktörvény alapján ilyen kérdésben nem lehet sztrájkot hírdetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!