Felújítások: nem csak lehet, beszélni kell róla

Felállványozott épület a Soltész Nagy Kálmán utcán. Kezdődik az építkezések időszaka
Felállványozott épület a Soltész Nagy Kálmán utcán. Kezdődik az építkezések időszaka - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Egyeztessünk szakemberrel, mielőtt építésbe, átalakításba, felújításba kezdünk.

Milyen szabályok vonatkoznak egy műemlék vagy egy műemléki környezetben álló épület felújítására? – erről szerettünk volna írni annak apropóján, hogy a tavaszi–nyári időszak a főszezonja az építkezéseknek, felújításoknak. Lehetséges nyilatkozók után keresgélve aztán rájöttünk, a téma sokrétűsége miatt talán egy cikk nem is elegendő ahhoz, hogy azt rendesen körbejárjuk. Megérzésünket megerősítette Juhász-Nagy Balázs, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építészkamara elnöke.

– Ez olyan téma, amiről nemcsak lehet, hanem kell is beszélni. Komplex és intenzíven változó ugyanis a jogszabályi környezet, amiben dolgozunk, így még egy könnyűnek tűnő kérdésre is nehezebb egzakt választ adni, mint gondolnánk – mondta.

epulet-felujitas-09-aj

Ami biztos, minden munka megkezdése előtt konzultálni kell a kamarával, vagy egy építész-tervezővel, hogy megtudjuk, az adott épület esetén mi engedélyköteles, mi nem az.

– Hogy egy példát mondjak, nem elég az, hogy egy adott épület nem műemlék, és nincs műemléki környezet területén, elképzelhető, hogy a felújításhoz mégis szükséges hatósági engedélyek beszerzése, mert az új Településkép Arculati Kézikönyv településkép szempontjából védettnek nyilvánította a városrészt. Így ha mástól nem is, de az önkormányzattól szükséges az állásfoglalás – részletezte a kamara elnöke.

Fontos kérdéskör

Juhász-Nagy Balázs emlékeztetett, amikor több mint fél éve az építészkamara elnöke lett, célként jelölte meg, hogy intenzívebb kommunikáció alakuljon ki az itt élők felé.

– Amiről most beszélgetni kezdtünk, az tipikusan olyan téma, ami mentén elindulhatunk ebbe az irányba. A lakosságot, az építtetőket nagyon is foglalkoztató kérdéskörről van szó, amiben ráadásul rengeteg változás történt az utóbbi időben – mondta az elnök.

epulet-felujitas-02-aj

Mivel Juhász-Nagy Balázs saját bevallása szerint több­órányit tudna beszélni akár csak a műemléki felújításokról, vonatkozó szabályokról, de akár a csak Településképi Arculati Kézikönyvek jelentőségéről is, a témára több önálló cikkben térünk vissza a közeljövőben.

ÉM-TÁ