Felügyelt függetlenséget Koszovónak

Koszovó – Nemzetközileg felügyelt függetlenséget javasolt Koszovónak Martti Ahtisaari, az ENSZ főtitkár különmegbízottja abban a dokumentumban, amelyet hétfőn bocsátott az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé.

Martti Ahtisaari egy éven át vezette a szerbek és az albánok között a tartomány jövőjére vonatkozó tárgyalásokat, javaslatát hétfőn délután terjesztette az ENSZ BT elé. Ebben megállapítja, hogy a függetlenség az egyetlen út, amely biztosíthatja, hogy Koszovó hosszú távon politikailag stabilizálódhasson és gazdaságilag is talpra állhasson. Ahtisaari javaslata gyakorlatilag két lépésben adna függetlenséget Koszovónak – a kezdeti időszakban nemzetközi polgári és katonai jelenlétet javasol, ami elsősorban a tartományban élő szerbek jogainak biztosításáért felelne, majd egy átmeneti időszak után válna teljesen függetlenné Koszovó.

Szerb politikusok különbözőképpen reagáltak a jelentésre. Zoran Loncsar szerb önkormányzati miniszter szerint a Biztonsági Tanács elutasítja majd Ahtisaari javaslatát, mert az ellentétes az ENSZ alapokmányával. Szerinte a javaslat kizárólag a szeparatisták azon érdekét elégíti ki, akik azt szeretnék, hogy az albánoknak még egy nemzetállama legyen Szerbia területén. A miniszter abban bízik, hogy miután az ENSZ BT elutasítja a javaslatot, új tárgyalást kezdhetnek a tartomány jövőjéről.

Ezzel szemben Oliver Ivanovics koszovói szerb vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy komolyan kell venni az amerikaiak álláspontját Koszovó jövőjét illetően. Nicholas Burns, külügyminiszter-helyettes korábban elmondta: az Egyesült Államok a felügyelt függetlenséget támogatná.

Egyelőre nem tudni, mikor lesz a Biztonsági Tanácsnak az az ülése, amelyen Ahtisaari javaslatát vitatják meg. Lehetséges dátumként április 3-át említették az amerikai sajtóban, de a soros elnök Nagy-Britannia még nem döntött ebben a kérdésben.Sporthírek