Felüdülés a testnek, a léleknek

Felüdülés  a testnek, a léleknek
Felüdülés a testnek, a léleknek
Újfehértó – A magyar minőségi pálinka korábban kivívott rangját a termelőknek, a kereskedőknek vissza kell szerezniük, mert ilyen hungarikum csak egy van a világon.

A magyar pálinka helye és jövője a világ gyümölcspárlatai között címmel országos fórumot rendezett tegnap Újfehértón a Szent István Egyetem, a Magyar Pálinka Lovagrend, s házigazdaként a Zsindelyes Pálinkafőzde. A rendezvény célja a hungarikumnak számító nedű hazai és nemzetközi tekintélyének visszaszerzése, a hazai gyümölcsökben rejlő lehetőség jobb kihasználása a minőség érdekében.

Dr. Tibay György egyetemi tanácsos köszöntőjében elmondta, hogy az országon belül lehet verseny a pálinkatermelők között, de a nagyvilág előtt egységesen, összefogva kell megjelenniük a cégeknek. Utalt arra, hogy a magyar pálinka rangját vissza kell szerezni, mert ilyen hungarikum csak egy van a világon. Egy pohár minőségi pálinka felüdülés a testnek, a léleknek.

A pálinka népszerűsítése érdekében három éve megalakult a Magyar Pálinka Lovagrend, amelynek a tagjai szintén részt vettek a fórumon. A lovagrend nagymestere, Piros László bejelentette, hogy jeles év lesz a 2007-es esztendő, mert ebben az évben ünneplik meg először december 6-án a magyar pálinka napját. A lovagrend célja, hogy a pálinka foglalja el megérdemelt helyét a gasztronómiában.

Az előadások sorát dr. Szabó Tibor tudományos főmunkatárs (Újfehértói GKSZ Kht.) nyitotta meg, aki a hagyojmányos és jelenleg szaporítható gyómölcsfajták jelentőségéről szólt a minőségi pálinka előállításában.

Előadásához hozzászólt dr. Petfő Ferenc nyugalmazott egyetemi tanár. Mint elmondta, az újfehértói kutatóállomás sok információval segítette az elmúlt évtizedekben az élelmiszeripart, a mezőgazdasági termelőket. Sok olyan értékes gyümölcs van azonban, amelyet nem ismernek eléggé a szakemberek. Ilyen kiaknázatlan gyümölcs például a penyigei (nemtudom) szilva.

Felvetette azt is, hogy gátja lehet a további kutatásnak a privatizáció, illetve egy szemlélet szerint azok tartsák el a kutatóállomást, akiknek hasznot szolgáltat.

Ez utóbbi problémára már válaszolt is köszöntő beszédében Tóth András polgármester. Mint elmondta, információi szerint valamelyik egyetem kutatóállomásaként működhet majd tovább a kutatóbázis.

A fórumon szó volt továbbá az irányított erjesztésről, a korszerű technológiákról, majd a fórum résztvevői képet kaphattak arról is, hol foglal helyet a pálinka egy kereskedelmi lánc portfoliójában.

Nagy érdeklődés kísérte az Agrármarketing Centrum képviselőjének azt a bejelentését, hogy ebben az évben a mezőgazdasági tárcától több millió forintot kapnak, hogy a magyar pálinka egységes köntösben jelenjen meg a világon.

– M. Magyar László –