Feltárták a lezuhant utasszállító maradványait – emlékművet állítanak az áldozatoknak

1963. június 16.-án Münchenből Kostanca felé repült a román légitársaság (TAROM) YR- IL-14 P típusú utasszállító gépe, 29 német turista tartózkodott a fedélzeten, akik nyaralni indultak a Fekete-tengerhez. A repülőgép körülbelül 300 méter magasan haladt el Békéssámson mellett, amikor leszakadt a szárny és a motor, és a gép lezuhant. A fedélzeten tartózkodó 5 román és 29 német állampolgár meghalt. Ez volt az egyik legsúlyosabb polgári repülőgép katasztrófa Magyarország területén.

2008-ban Békéssámson község önkormányzata úgy döntött, hogy emlékművet állít a szerencsétlenség során elhunytak tiszteletére az esemény után 45 évvel. A község önkormányzata felkérte a Magyar Roncskutató Egyesületet, hogy a gép becsapódási helyszínét detektorral vizsgálja át, abból a célból, hogy található-e a földben repülőgép darab. A felmérés kiderítette, hogy a repülőgép földbe fúródott darabjait nem emelték ki, ezért a helyszín feltárása mellett döntöttek. A munkálatokat engedélyezték a magyar hatóságok, valamint a román és német nagykövetség. A feltárást az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Magyar Roncskutató Egyesületet kutatói hajtották végre 2008. szeptember 23. és 26. között – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Magó Károly kutató.

A feltárási munkálatok sikerrel zárultak. Sikerült kiemelni a gép alkatrészeit, melyekből a bal oldali légcsavaragy és a kipufogó koszorú egy darabja az emlékművön lesz elhelyezve.
A munkálatok során a roncsok között előkerültek emberi maradványok, melyeket a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás Orvostani Intézetbe szállították. A roncsok közé szorult utasok földi maradványait a község főterén készülő emlékmű alá helyezik örök nyugalomra.

Az emlékművet 2008. november 2.-án 14 órakor avatják fel, a román és német követségek képviselőinek jelenlétében. Előtte 13 órakor a községházán Kocsis István és Magó Károly kutatók tartanak tájékoztatót a feltárással kapcsolatban.