Felszínes kapcsolatok, amik mégsem felszínesek

Akt.:
Felszínes kapcsolatok, amik mégsem felszínesek
Mindenkinek vannak társas kapcsolatai, amiknek mélysége nem feltétlenül ugyanaz minden esetben. Éppen ezért léteznek mélyebb, baráti kapcsolatok, illetve felszínes ismeretségek.

Attól függetlenül, hogy egy kapcsolat felszínes-e vagy sem, nem feltétlenül kell annak negatív felhangot kapnia. Ez főleg annak a függvénye, hogy az adott ismeretségbe mennyi energiát és időt tudunk beletenni. Ha kevesebbet, akkor alakulnak ki ezek a kapcsolatok, amik ettől függetlenül nem rosszak vagy értéktelenek. Mivel a köznyelvben a felszínes egyfajta pejoratív hangsúlyt kap, így azt gondolhatnánk, hogy az ilyen kapcsolatok egyenlőek a kibeszéléssel, az érdekkapcsolatokkal.

Attól függetlenül, hogy valakivel nincs időnk, lehetőségünk elmélyíteni a kapcsolatot, attól az még lehet értékes és egymás tiszteletén alapuló. Néha érdemes megfigyelni az embereket, ahogy egymással kommunikálnak. Ebből sok mindent le lehet szűrni a kapcsolat milyenségét tekintve. Manapság ritka, hogy a beszélgetőpartnerek maximális, értő figyelemmel fordulnak egymás felé, ami pontosan jellemzi korunk személyes élményeit.

Mindenki a saját mondandóját tartja fontosnak és azt szeretné átadni a másiknak, így a beszélgetőpartner iránti teljes figyelem általában kimarad. Hogy miért alakult ez így? Többnyire azért, mert az emberek jelentős része képtelen arra, hogy önmagán és a saját problémáján kívül más is érdekelje, így nagyon nehezen kerülnek közeli kapcsolatba a másikkal.

Ettől függetlenül van egy másik dolog is, ami miatt a felszínes negatív fogalomként jelent meg. Ez pedig a másik kibeszélése a háta mögött. Hiszen formálhatunk véleményt valakiről vagy valamiről, de nem mindegy, hogy azt hogyan hozzuk a másik tudtára. Ha a kapcsolatunk pozitív értelemben vett módon felszínes, akkor a szemébe merjük mondani akár az építő jellegű kritikát, tudunk tanácsot adni, főleg úgy, ha kikérik a véleményünket. Mindemellett az is fontos, hogy milyen szándék bújik meg a közlésünk mögött, vagyis hogy segítő, tiszta szándékkal mondjuk a közlendőnket, vagy esetleg gonoszság, rosszindulat és ártani akarás a cél. Egyik kapcsolatban sincs helye az utóbbinak, hiszen ilyenkor esélyt sem adunk a másiknak arra, hogy elmondja a saját álláspontját, sőt, nagyon bántó és gonosz dolog.

Éppen ezért tartózkodjunk az ilyen viselkedési formától, vagy ha valaki a környezetünkben próbál ilyenbe bevonni minket, nyugodtan hárítsuk el a közeledést, hiszen nekünk sem esne jól egy hasonló szituáció. Ez már pont az a fajta felszínes kapcsolat, amit a nyelvünk olyan negatívan kezel, így minden, csak nem építő jellegű a számunkra (sem).

– PR cikk –

Címkék: ,