Felszereltek a nyári nagy létszámhiány után felvett első tűzoltók Budapesten

Megkezdheti tanulmányait a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon az első csapat újonc, akiket a nyár elején keletkezett kiugró létszámhiány után vettek fel. A fővárosi tűzoltóknál június 7.-én kezdtek nagyszabású toborzásba, mert kiderült, hogy a várható nyugdíjazási szabály-változások miatt sokan le akarnak szerelni. A ma felszerelt huszonegy újonc már átesett a különböző vizsgálatokon, de még négy hónap szakképzés áll előttük, míg élesben olthatják a tüzet.

Molnár Zsuzsanna, a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság humán főosztályának vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a budapesti tűzoltók 15-20 éve küszködnek folyamatos létszámhiánnyal, de olyan kiugró hiány, mint idén nyáron, még nem volt. A legnagyobb probléma, hogy sokan már most nyugdíjba mennének, mert félnek, ha megváltoznak a jogszabályok, később rosszabb helyzetből vonulhatnak vissza. A nyár elején házon belül felmérést készítettek, és kiderült, hogy 124 emberük szeretne megválni az egyenruhától.

Tavasszal már vettek fel új munkaerőt, de a később kialakult létszámhiány miatt június 7.-én nagyszabású toborzásba kezdtek. Ekkor 165 jelentkező volt, közülük 21 bizonyult minden tekintetben alkalmasnak – mondta el Molnár Zsuzsanna. Októberig várhatóan további 60 embert vesznek fel, ezzel az 1692 fős létszámkeretet minden jel szerint ki tudják tölteni. A fővárosi tűzoltókhoz egyébként évente 5-700 ember jelentkezik, de 67 százalékuk alkalmatlan.

A budapesti tűzoltók továbbra is várnak jelentkezőket. Molnár Zsuzsanna elmondta, hogy minden tekintetben egészséges, jó fizikumú, műszaki érzékkel megáldott fiatalokat keresnek. Olyan embereket, akik szeretnek másokon segíteni, és megvan bennük a közösségi szellem.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon a magyar tűzoltóságok között egyedülálló pályaalkalmassági vizsgán kell megfelelni. A teszteket és műszeres vizsgálatokat pszichológusok végzik. Vizsgálják egyebek mellett a mozgáskoordinációt, a magasban végzett munkára való alkalmasságot, a pánikhajlamot, felmérik a jelölt műszaki érzékét és intelligenciahányadosát is. Ezeken kívül szigorú egészségügyi vizsgálaton is át kell esni. Legalább nyolc általános iskolai osztály elvégzése és valamilyen műszaki jellegű szakképzettség a minimum elvárás a végzettség tekintetében. A főosztályvezető asszony szerint egyre többen jelentkeznek beosztott tűzoltónak diplomás fiatalok is. A régebbi tűzoltók között a fővárosban 41-en vannak a diplomával rendelkező beosztott – úgynevezett vonulós – tűzoltók.

A most felvett fiatalok már túlestek a vizsgálatokon és augusztus 6.-tól négy hónapos tűzoltó szakképzésen vesznek részt. A szakma szerint azonban legalább öt év kell a szolgálatban ahhoz, hogy valaki “igazi” tűzoltóvá váljon.

Egy kezdő tűzoltó a négyhónapos – két hónap elméleti, két hónap gyakorlati – szakképzése idején bruttó százhétezer forintot kap. A képzés után a pótlékokkal ez száznegyvenötezer forintra emelkedik. A tűzoltóság költségvetése az állami része, azonban a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság nem tudna működni a főváros pénzbeli hozzájárulása nélkül. Molnár Zsuzsanna elmondta, hogy a költségekbe az új tűzoltók felszerelése is beletartozik, ami személyenként egymillió forintos kiadást jelent a tűzoltóságnak.