Felszentelték a világ legmagasabb Jézus-szobrát

Több száz hívő jelenlétében felszentelték vasárnap a nyugat-lengyelországi Swiebodzin városánál emelt Krisztus-szobrot, amely készítői szerint a legmagasabb ilyen alkotás a világon. Az öt éven át készített Jézus-szobor felállítását november elején fejezték be Swiebodzin közelében. A vallási énekeket daloló hívők transzparensekkel érkeztek a szertartásra. Az egyiken az a szöveg volt olvasható, hogy ” A világegyetem királya, Jézus”, egy másikon pedig az, hogy a “Királyok királya”.

A teljes egészében fehér színű, a kezét széttáró szobor 33 métere jelképezi Jézus életéveit, amelyhez még hozzájön a két méter magas aranykorona, amellyel együtt 36 méteres lett az alkotás, a talapzatot nem számítva. Mindehhez még hozzáveszik azt a mesterséges dombot is, amelyre a szobrot felállították, így az egész mű több mint 51 méteres.

Az eddigi legmagasabb Jézus-szobor Bolíviában található. Az 1994-ben leleplezett Cristo de la Concordia a talapzat nélkül 34,2 méter magasan áll Cochabamba városánál. A világ legismertebb, és évtizedekig a világ legmagasabb Jézus-szobrának számító Rio de Janeiró-i Megváltó Jézus harminc méter magas, a talapzata nélkül.

A német-lengyel határtól ötven kilométernyire található szobrot magánadományokból állították fel, egy helyi pap kezdeményezésére. Az alkotás ellen többen is tiltakoztak, és a fatalisták “isteni intést” láttak abban, amikor egy korábbi alkalommal összeomlott egy daru, majd nem sokkal később szívrohamot kapott az ötletadó pap. Építőmérnökök pedig arra figyelmeztettek, hogy a szobor alapzata nem elég erős, és az alkotás húsz éven belül össze fog omlani.

A lengyelországi Jézus-szobornak örülnek a helyi üzletemberek, akik azt várják, hogy vonzani fogja a zarándokokat, illetve a turistákat, és ez gazdasági fellendülést is hoz. Mások viszont nagyzási hóborttal vádolják az ötletadó papot, és azt állítják, hogy a hatalmas szobor ellentmond a szerénység krisztusi tanításának.