Félszáz falu településõreit képezik ki Fejérben

Településõröket képeznek Fejérben szerdától három napon át. 51 településrõl 129 ember vesz részt a képzésen, amelyet a Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság tart.

A képzést az ORFK kidolgozott tematikája szerint a Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság tartja, a saját költségén. Alapvetõ jogi ismeretek mellett az intézkedések, az elsõsegélynyújtás, a kommunikáció és a konfliktuskezelés alapjaival ismerkedhetnek meg a résztvevõk. Közöttük nemcsak településõrök, hanem polgármesterek is vannak – tudta meg a Független Hírügynökség Malét Mártontól, a fõkapitányság közrendvédelmi osztályvezetõjétõl.

Fejér megye bûnügyi szempontból közepesen fertõzött. A megyében eddig 51 kistelepülés csatlakozott a településõr-programhoz. Valamennyi mûködési költségre pályázott és kapott központi támogatást. A nagyvárosok közül egyik sem élt a lehetõséggel.

A civil vigyázók arról ismerhetõk fel, hogy a sapkájukon és a láthatósági mellényükön rajt van a “településõr” felirat. Hatósági jogkörrel nem rendelkeznek, a közterület-felügyelõkkel, polgárõrökkel, rendõrökkel, természetõrökkel együtt látnak el szolgálatot, de önállóan rendezvényeket is biztosíthatnak. A megyében van olyan hely, ahol például az iskolások közlekedését segítik a forgalmas utakon.