Felszámolják a lemaradást Bihartordán

Felszámolják a lemaradást Bihartordán
Ravatalozó és orvosi rendelő, azfaltozott út, járda és iskola is épült az elmúlt 15 évben Bihartordán.

Kiosztották a vitézi érdemrendeket és az elmúlt 15 év eredményeit is összegezték az ünnepi képviselő–testületi ülésen. Az ünnepség az 1956–os megemlékezéssel kezdődött: Szabó József polgármester beszédében méltatta a szabadságért elesett ifjakat, majd a helyi általános iskolás gyermekek műsora következett. A vitézi érdemrendeket Vitéz Szoboszlai Endre osztotta ki 5 bihartordai lakosnak.

Ez az érdemrend egy utólagos erkölcsi elismerés azoknak a II. világháborúban harcoló katonáknak, akiket nem tüntettek ki akkor, amikor illő lett volna – emelte ki beszédében Vitéz Szoboszlai Endre. – Sajnos már a 24. óra után vagyunk, hiszen nagyon kevés ember él már azok közül, akik megérdemlik ezt a kitüntetést.

Az elismerést a 4 kitüntetett közül csak Papp László tudta személyesen átvenni. Vígh Ferenc, Földesi Károly és Sziki Benjámin helyett hozzátartozóik vették át az érdemrendeket.

Testvérvárosi kapcsolat

Az ünnepélyes tanácsülésnek két napirendi pontja is volt. Elsőként Szabó József polgármester emlékezett vissza a 15 évvel ezelőtti időszakra, a helyi önkormányzat kezdeti időszakára, majd felsorolta az eddigi 4 ciklus önkormányzati képviselőit is.

Azzal a céllal indultunk, hogy mindenképpen fel kell számolnunk településünk lemaradását – hangsúlyozta a polgármester. – Ennek érdekében többek között a következők történetek. 7430 méter aszfaltozott út épült, így ma már elmondhatjuk, hogy lakott utcáink aszfaltozása csaknem befejeződött. Több mint 1000 méter járda épült, új orvosi rendelő és tanácsadó épült, új ravatalozónk van, felújítottuk az óvodát és a községházát is. A közelmúltban új tető került a 100 éves iskolánkra, s az iskolaberuházás három üteméből már elkészült kettő.

A második napirendi pont a testvérvárosi megállapodások aláírása volt. Így Bihartorda testvérvárosi kapcsolatot létesített a romániai Torda városával és a vajdasági Torda településsel is.

Só.A.