Felszámolják a Hospinvestet, két héten belül átadják az egri kórházat

A kórházakat működtető Hospinvest közgyűlése pénteken arról döntött, hogy lemondanak a csődvédelemről és elindítják a cég ellen a felszámolási eljárást – mondta a Független Hírügynökségnek Kollányi Gábor, a Hospinvest elnöke. MIndez azt is jelenti, hogy a Hospinvest üzemeltetésében lévő intézményeket a legrövidebb időn belül átadják a tulajdonos önkormányzatoknak. Az elnök szerint az egri megyei kórházat már két héten belül át tudják adni.

Kollányi Gábor elmondta: az augusztus 13-ig megkapott csődvédelemnek az volt a feltétele, hogy a cég bevételeiből finanszírozni lehessen a kiadásait. Ezt július hónapra már nem tudják teljesíteni, mert kevesebb a bevétel, mint a kiadás, és várhatóan a következő hónapokban is ez lesz. Mindez azt jelentette volna, hogy a kiadásokat a részvényeseknek a vagyonból kellene fedezniük, ezért döntött a közgyűlés úgy, hogy inkább visszaadják a csődvédelmet és kérik a bíróságtól a cég felszámolását.

A Hospinvest által üzemeltetett kiskunhalasi kórház tulajdonosa, az önkormányzat pénteken jelentette be, hogy Hatvan, Gyöngyös és a Heves megyei önkormányzat után a magáncéggel ők is felbontják a működtetési szerződést.

A cég akkor roppant meg, amikor februárban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bejelentette, hogy eladta Hospinvest-érdekeltségét. Áprilisban a cég csődvédelmet kért, mivel a CIB Bank az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által a cégnek átutalt több mint 1 milliátrd forintot leemelte a Hospinvest számlájáról, és az összeget teljes egészében az általa lejárttá tett hitel törlesztésére fordította.