Friss hírek

2009.02.16. 18:02

Az orosz elnök kormányzókat mentett fel a válság elleni küzdelemben

<p>Felmentett pozíciójából három kormányzót az orosz elnök hétfőn. A Kreml bejelentése szerint a kormányzók elbocsátása összefüggésben van a gazdasági válsággal, amely az általuk eddig irányított régiókat még erősebben sújtja.</p>

Az államfői hivatal által kiadott közlemény szerint Dmitrij Medvedev rendeletileg "rövidítette le a hivatali idejét" az Orjoli és a Pszkovi terület, valamint a Nyenyec Autonóm körzet kormányzóinak. Az elnök új kormányzókat is kinevezett. Az orosz alkotmány értelmében az elnök joga kinevezni kormányzókat, akiknek személyét a helyi parlament hagyhatja jóvá, de ez általában formalitás.

"A változások azt célozzák, hogy a válságkezelő állami irányítás hatékonyságát erősítse az államfő"- mondta az Interfax orosz hírügynökségnek az elnöki hivatal helyettes vezetője, Vladiszlav Szurikov. Elemzők szerint Moszkva és a régiók közötti kommunikáció javítását is szolgálja az intézkedés a válság elleni harcban. A leváltott kormányzók régiói ugyanis a nehéziparukról ismertek, és ezt az iparágat kiváltképp sújtja a krízis.

Medvegyev egy vasárnapi tévéinterjúban azt mondta: "a válság jó lehetőség, hogy kiderüljön, ki mire képes." Az orosz elnök megígérte, hogy nem fog szemet hunyni az alkalmatlanság, a lustaság és a hanyagság fölött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!