Felszabadították a makaói bankban zárolt észak-koreai számlákat

Egy makaói bank felszabadította az amerikai nyomásra zárolt észak-koreai számlákat, jelentették be szerdán. Phenjan korábban kijelentette: addig nem állítja le atomerőművét, amíg nem szabadítják fel a makaói bankban zárolt 25 millió dollárt.

Az észak-koreai kormányzat a pénz megérkezése után azonnal meghívja az országba az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének (IAEA) ellenőreit, közölte Bill Richardson amerikai kormányzó, aki a héten Phenjanban járt egy amerikai küldöttség élén. A politikus úgy nyilatkozott, hogy a kommunista állam elkötelezett a február 13-án, hatoldalú tárgyalások után létrejött megállapodás betartásához.

Észak-Korea Pekingben februárban beleegyezett, hogy április 14-ig bezárja atomerőművét, visszaengedi az országba az IAEA ellenőreit és együttműködik velük, cserébe pedig fűtolajat kapna. Később Phenjan a makaói Bnaco Delta Asia bankban zárolt ötven számla felszabadításához kötötte atomerőművének lezárást. A számlákat az Egyesült Államok nyomására zárolta a bank: Washington szerint pénzmosásból és pénzhamisításból zármazó jövedelmeket tartalmaznak.

Az észak-koreai főtárgyaló ugyanakkor közölte, hogy legalább harminc napra lesz szükségük, hogy beszüntessék a jongbjoni erőmű működését, mivel a hirtelen lezárás bonyolult lenne. Hasonlóan nyilatkozott egy magát meg nem nevező amerikai diplomata is, aki szerint Phenjan egy hónappal el szeretné halasztani az erőmű lezárását.