Felsőzsolcán a jégcsarnok rokona

Rendezvények Háza: látványterv
Rendezvények Háza: látványterv
Felsőzsolca – Avatás: az év utolsó napján. Az alapkőletétel csütörtökön volt. Felépül a Rendezvények Háza Felsőzsolcán. Sport- és kulturális rendezvények helye lesz. PPP-konstrukcióban épül. 

Az alapkövet Fehér Attila polgármester és a kivitelező FK-Raszter Építő Zrt. vezérigazgatója, Farkas László tette le.

Másfél milliárd

Az FK-Raszter nemcsak kivitelező: az általa alapított FK Sport1 Kft. a beruházó. A beruházott összeget és az üzemeltetési díjat– és az arra rakódó hasznot – 15 év alatt téríti meg az állam és az önkormányzat. Vagyis: ppp-konstrukcióban épül meg a Rendezvények Háza. (A Public Private Partnership-konstrukció lényege a magántőke bevonása közösségi beruházásokba.) Összesen mintegy 1,5 milliárd forintról van szó, ennek kevesebb, mint a felét az állam fizeti.

A Rostás László építész vezette csoport tervezte az épületet, amelynek egyik érdekessége, hogy szoros rokonságot mutat a miskolci jégcsarnokkal. Nem véletlenül. A Rendezvények Háza terve hamarabb volt készen, mint a jégcsarnoké – ami szintén Rostásék műhelyéből került ki –, ám csak most jutott el a megvalósításig.

Hat éve

Fehér Attila elmondta, hogy 2001-ben írtak ki pályázatot közösségi létesítményre és annak a helyére. E pályázatra számosan jelentkeztek, közülük Rostás Lászlóék nyertek. Két éve jött el annak a lehetősége, hogy olyan pályázati kiírás született a Nemzeti Sporthivatalnál, amelyen sikerrel szerepelt Felsőzsolca. Befektetőt is találtak, így értek el a tegnapi napig, amikor a sportpálya mellett letették a 2600 négyzetméter alapterületű épület alapkövét. A küzdőtér 1000 négyzetméter, 250 ülőhely van az egyik oldalon megépülő stabil lelátón. Alapvetően sportesemények befogadására szolgál a Rendezvények Háza, de egyéb, közösségi programoknak is otthona lesz. Avatás – a tervek szerint – 2007. december 31-én.