Rémhír volt, hogy Felsőzsolca helyett Paks kap naperőművet

74 ezer napkollektor kerül Felsőzsolca mellé - illusztráció
74 ezer napkollektor kerül Felsőzsolca mellé - illusztráció - © Fotó: ÉM-archív
Felsőzsolca – Téves hír jelent meg a gigaberuházásról több netes hírforrásban!

A 2017. augusztus 21-én megjelent Magyar Közlöny szerint rövidesen 74 ezer napkollektor kerül a Felsőzsolcai Ipari Parkba, amelyek 11 ezer háztartás energiaszükségletét termelik majd meg. A kormányhatározat alapján a kormány több mint hatmilliárd forintos támogatást biztosít két fotovoltaikus erőmű megépítéséhez Oroszlány és Felsőzsolca határában. A nemzeti fejlesztési miniszter által ellenjegyzett határozat azonnali támogatásról biztosítja a beruházó MVM Hungarowind Szél­erőmű Üzemeltető Kft-t.

A határozat szerint a felsőzsolcai projekt célja egy 19,9584 MWp teljes kapacitású, 16,632 MW névleges teljesítőképességű fotovoltaikus erőmű megvalósítása. A helyszíne Felsőzsolca északkeleti részében, a Felsőzsolca–Onga közötti 3605. számú út mellett elhelyezkedő terület. A projekt keretében 73 920 darab 270 Wp teljesítményű nap­elemet és 462 darab invertert telepítenek, amelyek révén évente 20 748 753 kWh villamos energia értékesíthető a kötelező átvételi rendszerben. A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 74 695,51 GJ-lal növekszik, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége pedig 20 242,48 tonnával csökken.

Elnézték egy sorral

Egy, a Magyar Közlönyben 2017. december 5-én megjelent módosítás téves értelmezése miatt néhány hírportál azt a rémhírt keltette, hogy a Felsőzsolcára tervezett naperőmű Pakson épül meg. A tévedés onnan adódott, hogy egy hírportál munkatársa az eredeti szövegkörnyezetben egy sort elnézett, eszerint azonban az oroszlányi tervezett beruházás kerül Paks térségébe és nem a felsőzsolcai – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Tóth Lajos, Felsőzsolca polgármestere. Mint jelezte: a kivitelező továbbra is az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. lesz, akik szerint a helyszín a beruházásra alkalmas terület, és a villamos alállomás közelsége is fontos a hálózati csatlakozás szempontjából. A tervezett fotovoltaikus naperőmű több mint 40 hektárnyi területen fog elhelyezkedni.

ÉM


74 ezer napkollektor kerül Felsőzsolca mellé - illusztráció
Felsőzsolca, Onga - Majd 74 ezer napelemet telepítenek hamarosan Felsőzsolca és Onga közé. Tizenegyezer háztartás energiaszükségletét termelik majd meg. A múlt héten jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) keretében a kormány tö...Felsőzsolca.
BOON.HU


hirdetés