Iszaptalanítják a Rakaca-víztározót

Akt.:
Figyelnek a szakemberek a tó ökológiai egyensúlyának fenntartására
Figyelnek a szakemberek a tó ökológiai egyensúlyának fenntartására - © Fotó: Ádám János
Meszes, Szalonna – Az előkészületek még tavaly megtörténtek, a látványos kotrás pedig áprilisban indul.

Korábban nem használt technikai megoldással fogják eltávolítani az iszapot a Rakaca-víztározóból, amelynek során felszippantják majd a fenékről és a tó melletti zagytározókba rakják az üledéket. Az eljárás óvatosságot igényel, hogy ne sértsék meg a víztározó kialakult ökológiai egyensúlyát.

Iszaposodik, algásodik

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében víziközmű-szolgáltatást végző ÉRV. Zrt. működteti az ország első regionális vízellátó rendszereit, és az egyetlen olyan vízmű, amely ivóvízcélú felszíni víztározókat üzemeltet. A társaság kezelésében lévő Rakaca-víztározó Szalonna és Meszes községek között, a Rakaca-patak völgyében helyezkedik el, a vízgyűjtőn 18 község települt meg. Az 1968-ban völgyzáró gát építésével és a patak felduzzasztásával létrejött tározó a térségben élő lakosság és az ipari felhasználók egyik fontos vízbázisa, melynek fő feladata a Bódva folyó kisvízi időszakában a vízmennyiség pótlása, egyben azonban árvízvédelmi célokat is szolgál.

A felszíni víztározók ma már természetes környezetet alkotnak annak ellenére, hogy mesterségesen alakították ki őket, éppen ebből is adódóan speciális üzemeltetési technikát igényelnek. A tározókat tápláló patakok, illetve egyéb befolyások folyamatosan hoznak magukkal hordalékot, amelyek természetes folyamata a meder feltöltődését eredményezi. Ennek hatására a tározók hasznos térfogata folyamatosan csökken.

Ez több okból is káros, hiszen egyrészt rövidebb ideig képes áthidalni az aszályos időszakokat, mivel kevesebb vizet képes eltárolni, másrészt a kisebb vízmennyiség hamarabb felmelegszik, amely olyan kémiai folyamatokat katalizál, ami a nyers víz minőségének romlásához vezet. A tározókban ezen túlmenően zajlik az élet, saját ökoszisztémája van, ami szintén az iszap keletkezését és lerakódását serkenti. A tározók eutrofizációs folyamatának, az az elalgásodásának ellensúlyozására így rendszeres karbantartási feladatokat kell végrehajtani.

Az ÉRV. Zrt. által működtetett közvetlen, illetve közvetett formában ivóvíz előállítására használt tározók feliszapolódásának szakszerű kezelésére a társaság 2018 tavaszán elkészített egy karbantartási koncepciót, amelynek folyamatos anyagi forrását a többségi tulajdonosa biztosítja. A víztározón a munkák 2018 decemberében kezdődtek el, de az igazi nagy beavatkozás néhány hét múlva indulhat. Első lépésként, a téli üzemi vízszint beállítását követően, a szakemberek a meglévő hordalékfogóban található szárazanyagból iszaptározó kazettákat alakítottak ki. Ezen kazetták a már meglévő korábbi tározók helyén, azokat kibővítve lettek megépítve.

A hidromechanizációs kotrás 2019 áprilisára van ütemezve, melynek lényege, hogy nagy teljesítményű szívócsővel történik a fenéken lévő iszap felszívása a célterületről a zagytározóba. Ebben az időszakban már biztonsággal rá lehet helyezni az úszó-kotró hajót a vízfelszínre. Ezeket a munkálatokat folyamatosan laboratóriumi eszközökkel kontrollálják majd a szakemberek, így ha bármilyen probléma felmerül azonnal be tudnak avatkozni.

A megoldás célja

A pilot projektnek is nevezhető technikai megoldás célja, hogy a közvetlen ivóvíztermelésre használt tározókból is hasonló módszerrel el lehessen távolítani azokat az üledékeket, amelyek zavarhatják mind mennyiségileg, mind minőségileg az ivóvíztermelést. Már a tervezési, előkészítési szakasz során nagy figyelem hárult arra, hogy ökológiailag ne sérüljön a környezet, a munkálatok pedig együttműködésben, partnerségben valósuljanak meg az érintett önkormányzatokkal – hangsúlyozta a társaság lapunknak.

Az ÉRV. Zrt. arra törekszik, hogy a rakacai víztározónál 2015. évben végrehajtott nagyszabású gátrekonstrukciós munkálatokat követően ezzel a projekttel is hozzájáruljon a tározó műszaki állapotának fenntartásához, szem előtt tartva a térségben élők megelégedettségét, a környezet és a vízbázis megóvását – tették hozzá.

Horváth ImreFelsőzsolca.
BOON.HU


hirdetés